PROCES U BEOGRADU

Suđenje za ubojstvo Hrvata u Banskom Kovačevcu

05.02.2010 u 15:19

Bionic
Reading

Dokazni postupak na suđenju Pani Bulatu i Radi Vraneševiću, optuženima za ubojstvo šest hrvatskih civila u mjestu Banskom Kovačevcu u ožujku 1992, završen je u petak ispitivanjem svjedoka obrane Mile Novakovića, a iznošenje završnih riječi najavljeno je za 9. ožujka

Mile Novaković, koji je u vrijeme kada je počinjen zločin bio operativac i pukovnik JNA, pred sudskim vijećem za ratne zločine kazao je da o ubojstvu hrvatskih civila nema neposrednih spoznaja te da je o tome čuo u komandi brigade stacionirane na tom području.

Na ispitivanju pred sudskim vijećem za ratne zločine Novaković je kazao da se o stradanju civila moglo čuti više pretpostavki, od kojih je prva bila da su oni ubijeni iz osvete jer su dovedeni u vezu s ustašama koji su, po riječima svjedoka, 1942. godine u okolici Banskog Kovačevca ubili nekoliko stotina Srba.

'S obzirom na to da je selo bilo na prvoj liniji fronte između JNA i hrvatskih paravojnih snaga, druga pretpostavka bila je da je riječ o nekakvom aranžmanu u koji je involvirana i hrvatska strana, a pretpostavljalo se i da je civile pobio netko tko je tamo došao radi pljačke', dodao je.

Na pitanje je li obavljena istraga o slučaju, svjedok je kazao da vojska u svom sastavu nije imala kriminalističke tehničare koji bi istražili slučaj te da je vojna policija u sastavu brigade bila operativnog karaktera i nije imala stručnih osoba koje bi provele istragu.

Ispitivanjem Novakovića nastavljeno je suđenje u tom predmetu, prekinuto sredinom siječnja 2010, a iznošenje završnih riječi najavljeno je za 9. ožujka.

Za optuženog Bulata Novaković je kazao da se radi o čovjeku koji je svoj posao obavljao kako je najbolje znao.

Zločin za koji se terete Bulat i Vranešević počinjen je između 19. i 23. ožujka 1992. godine, kada su žrtve dovedene u dvorište jedne kuće, nakon čega su optuženi, po navodima optužnice, pucali u njih.

Kako je navedeno u optužnici, po naredbi Bulata, koji je bio pomoćnik zapovjednika za sigurnost drugog bataljuna 19. brigade vojske tzv. Republike Srpske Krajine, Vranešević je, zajedno s drugim pripadnicima te postrojbe, trupla žrtava bacio u obližnji zdenac koji su zatim minirali.

Suđenje za zločin u Banskom Kovačevcu počelo je 2. rujna 2008. godine, kada je taj slučaj, na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, hrvatsko Državno odvjetništvo u svibnju 2008. prepustilo srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine.