zlouporaba u gospodarskom poslovanju

Suđenje u slučaju Karlovačke banke opet otkazano, novo ročište 27 dana uoči zastare

09.05.2019 u 12:47

Bionic
Reading

Suđenje bivšim članovima uprave Karlovačke banke za zlouporabe u gospodarskom poslovanju na Županijskom sudu u Karlovcu je, nakon dva neuspjela pokušaja, počelo u četvrtak, ali je nakon nekoliko minuta prekinuto jer je drugooptužena Sandra Cvitešić iznenada otkazala punomoć svojoj odvjetnici te je novo ročište zakazano za 28. svibnja, 27 dana uoči zastare

Predmet je to u kojem apsolutna zastara nastupa 24. lipnja, 20 godina od navodnog počinjenja kaznenog djela, otpisa pola iznosa kredita koji je Karlovačka banka dala poduzetniku Zdravku Pašaliću, a čime je 1999. godine, prema optužnici. banka oštećena za 13,4 milijuna kuna.

Današnjem početku suđenja prethodilo je i razdvajanje postupka u odnosu na okrivljenog poduzetnika Zdravka Pašalića, koji na raspravu nije došao jer je danas hospitaliziran u zagrebačkoj bolnici Merkur, a sudi mu se za poticanje uprave Karlovačke banke na zlouporabu u gospodarskom poslovanju.

Najprije su se redom razdvajanju postupka protivili okrivljenici Mijo Bursić, Sandra Cvitešić i Danko Seiter, onda četvero odvjetnika, uglavnom 'zbog svrhovitosti', jer će se isti svjedoci morati saslušavati dva puta, te ponavljati svi drugi dokazni postupci, no sudsko vijeće, predvođeno sutkinjom Elmom Kaleb Mamić, donijelo je rješenje o razdvajanju postupka, bez mogućnosti žalbe.

Suđenje je počelo, sutkinja Kaleb Mamić je objavila da se (uz mogućnost žalbe) odbija ranije dostavljen zahtjev okrivljenice Cvitešić da se sa suđenja isključi javnost, te je pokušala nastaviti suđenje, ali je onda Mijo Bursić zatražio izuzeće sudaca porotnika. Obrazložio je kako smatra sukobom interesa da su to osobe koje imenuje Gradsko vijeća, a Grad Karlovac je i klijent i dioničar Karlovačke banke.

Zahtjev je odbijen bez mogućnosti žalbe, te je uslijedio čitanje optužnice, odricanje okrivljenika da su krivi, te je tada Cvitešić ustala i otkazala punomoć svojoj odvjetnici Ivi Zlatić, uz obrazloženje da nije zadovoljna njezinom strategijom i konceptom obrane te je zatražila dva dana odgode suđenja da si nađe novog odvjetnika.

Nakon toga je vijeće donijelo rješenje da se rasprava prekida do 28. svibnja, na termin manje od mjesec dana od apsolutne zastare, s tim da je sutkinja rekla da će se okrivljenici dodijeliti odvjetnik po službenoj dužnosti, kako se ne bi dalje na ovakav način 'odugovlačio postupak'.

Ako se uspije završiti prvostupanjski postupak, rok zastare produžava se za još dvije godine, što je onda konačni rok zastare, no je li moguće u ovom predmetu doći do prvostupanjske presude, uz zakon kakav jest, to je sada samo u fazi špekuliranja, rekao je županijski državni odvjetnik Mladen Krajačić. Objasnio je dodatno da okrivljenici nerijetko zlorabe zakonske ovlasti, no u slučaju trajnije opravdane spriječenosti okrivljenika, zbog zaštite prava okrivljenika, u skladu sa svim potpisanim konvencijama, on se može proglasiti raspravno nesposobnim i tada sudu preostaje samo razdvajanje postupka da bi se sudilo raspravno sposobnim okrivljenicima.

Razlog prve odgode u ožujku bilo je traženje izuzeća sudaca i tužitelja, no te su zahtjeve kao neosnovane odbili i Vrhovni sud i DORH, u travnju je rasprava odgođena zbog nedolaska Mije Bursića koji je bio hospitaliziran na odjelu neurologije KBC-a Sestara Milosrdnica u Zagrebu, a današnja zbog zdravstvenih tegoba Zdravka Pašalića.

Županijski državni odvjetnik Mladen Krajačić nakon prethodnog je prekida rasprave rekao za Hinu da bi se u slučaju da sud uspije do 24. lipnja provesti dokazni postupak i donijeti nepravomoćnu presudu, rok zastare produžio za još dvije godine, što je onda konačni rok zastare, te se požalio na Zakon o kaznenim postupku koji takav kakav jest okrivljenicima omogućava česte zlorabe za odugovlačenje postupka.

Svih troje okrivljenih bivših članova Uprave Karlovačke banke već su bili osuđivani i odslužili su zatvorske kazne u sličnom predmetu, otpisu dijela duga karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu. Njega je Vrhovni sud proglasio krivim za poticanje na zloporabu i osudio na kaznu zatvora od šest mjeseci, uvjetno na dvije godine kušnje, a to razdoblje sada traje.