POVIJESNI DOGAĐAJ

Suđenje turskim časnicima za pokušaj državnog udara

16.12.2010 u 12:26

Bionic
Reading

Povijesni sudski proces protiv 196 turskih vojnih časnika, optuženih da su pripremali državni udar kako bi svrgnuli vladu, počeo je u četvrtak u Silivriju, nedaleko od Istanbula, u nazočnosti glavnih optuženih

To je suđenje najizravnija prijetnja turskoj vojsci, čuvarici sekularizma, čija se uloga u političkom životu znakovito umanjila otkad je 2002. na vlast došla Stranka pravde i razvoja (AKP) premijera Recepa Tayyipa Erdogana, komentiraju politički analitičari.

Među glavnim su optuženicima za pokušaj državnog udara bivši general Cetin Dogan, koji se tereti da je 'mozak' plana destabilizacije vlasti, i bivši zapovjednici ratne mornarice i zrakoplovstva Ozden Ornek i Ibrahim Firtina

Oni i ostali časnici i vojnici optuženi su da su 2003. započeli brojne destabilizirajuće akcije, od napada na džamije do rušenja turskoga borbenog zrakoplova u okršaju s grčkim lovcem kako bi stvorili ozračje nereda i iskoristili ga za puč.

General Dogan, koji je u to vrijeme zapovijedao prvom armijom u Istanbulu, odbacuje sve točke optužnice. Za pokušaj svrgavanja vlade kazna je 15 do 20 godina zatvora.