RATNI ZLOČINAC

Suđenje Šešelju prekinuto zbog prijetnji zaštićenom svjedoku

11.02.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Sudsko vijeće Haškog suda odlučilo je na zahtjev Tužiteljstva prekinuti suđenje Vojislavu Šešelju zbog prijetnji koje je dobio jedan svjedok tužiteljstva

Predstavnica suda Nerma Jelačić izjavila je da je vijeće većinom glasova odlučilo do daljeg ne saslušati preostalih nekoliko svjedoka optužbe.

O tome kada će i hoće li suđenje biti nastavljeno, sudsko vijeće će odlučiti naknadno.

Predstavnica Tužiteljstva Olga Kavran nije mogla novinarima reći koji će biti sljedeći potezi tužiteljstva, osim što je ponovila da je zahtjev za prekid podnesen zbog 'narušenog integriteta postupka'.

Sredinom siječnja, zastupnici optužbe tražili su da proces bude prekinut zbog tvrdnji jednog zaštićenog svjedoka da su mu Šešeljevi suradnici prijetili, ali su se tome u sudnici usprotivili i predsjedavajući sudac i optuženi Šešelj.

Tužitelj je zahtjev tada obrazložio tvrdnjom da je 'integritet postupka kompromitiran'.

Zastupnik optužbe podsjetio je suce da su dužni osigurati pravičan postupak ne samo za optuženoga, već i za tužiteljstvo te zaštititi 'integritet' procesa.

Predsjednik Srpske radikalne stranke optužen je za ratne zločine nad 'Nesrbima' u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-1993. godine.