POZNATI TERORIST

Suđenje Šakalu za bombaške napade 80-ih godina u Francuskoj

04.11.2011 u 14:48

Bionic
Reading

Iako osuđen na doživotni zatvor, suočit će se s optužnicom za napade u kojima je poginulo 11, a ranjeno gotovo 200 ljudi

Sijeda kosa i trbuh zamijenili su beretku, kožnatu jaknu i tamne naočale, ali Šakalov prkos ostao je netaknut, što je bilo vidljivo i na pariškom sudu gdje je počelo suđenje za niz bombaških napada 80-ih godina prošlog stoljeća.

Ilich Ramirez Sanchez, poznatiji kao Carlos Šakal, međunarodni revolucionar iz Venezuele, svijetu je najpoznatiji kao gerilac koji je svoju 'karijeru' izgradio nakon talačke krize i otmice OPEC-ovih ministara 1975. u ime palestinske borbe.

Od hvatanja i osude Šakal je već gotovo 20 godina stanovnik francuskog zatvora, a u ponedjeljak, iako već osuđen na doživotnu kaznu zatvora, javlja Reuters, suočit će se s tročlanim sudačkim vijećem kako bi se izjasnio o optužnici za organiziranje bombaških napada u Francuskoj u kojima je početkom 80-ih ubijeno 11, a ranjeno gotovo 200 ljudi.

'Vrlo sam borbeno raspoložen', kazao je 62-godišnji Ramirez još prošlog mjeseca i dodao da po prirodi nije plašljiv i kako njegovu karakteru odgovara ovakva vrsta borbe.

Šakal u mladim danima

Marksist kojemu je zaštitni znak bila beretka 70-ih i 80-ih godina postao je lice antiimperijalizma, a njegova naklonost ženama i alkoholu dodavala je još više čari njegovu revolucionarnosti.

'Bio je simbol ljevičarskog terorizma', kazao je Francois-Bernard Huyghe, stručnjak za terorizam i dodao: 'Jedan dan borio se za Palestinu, a sljedeći dan postavljao je bombe u francuske vlakove. Bio je neka vrsta zvijezde.'

Nadimak Šakal dobio je kada je jedan novinar u njegovu stanu pronašao knjigu Fredericka Forsytha 'Operacija Šakal' i zabunom pomislio da je to Ramirezova knjiga.

Ramirez je svoj ego pokazao i danas štrajkom glađu i pismom američkom predsjedniku.