BAŠIĆA TERETE ZA SILOVANJE HRVATICE

Suđenje obavještajnom dužnosniku BiH za silovanje

20.02.2012 u 19:59

Bionic
Reading

Pred sudom Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je započeo sudski proces protiv suspendiranog visokog dužnosnika Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Muhidina Bašića, kojega se zajedno s još jednim bivšim pripadnikom Armije BiH tereti za silovanje Hrvatice tijekom hrvatsko-bošnjačkog rata u središnjoj Bosni, izvijestila je agencija Justice BIRN report, specijalizirana za praćenje sudskih procesa

Prema optužnici Bašića, koji je nedavno suspendiran s mjesta voditelja Odjela za organizirani zločin u OSA-i i Mirsada Šijaka tereti se da su u siječnju 1994. u zatvoru Armije BiH u središtu Vareša silovali jednu Hrvaticu.

Kako stoji u optužnici, ona je došla u posjet bratu koji se nalazio u zatvoru, prilikom čega je pod prijetnjom oružjem silovana. Bašić i Šijak su joj zalijepili samoljepljivu traku na usta nakon čega su je silovali, rekao je tužitelj Mirko Lečić.

Nakon toga Bašić je ostao sa silovanom Hrvaticom te joj zaprijetio da više nikada neće vidjeti brata ako progovori o silovanju. Bašić je, kako je navedeno u optužnici, u to vrijeme bio načelnik Odjela službe državne sigurnosti u Olovu, a Šijak vojni policajac 122. lake brigade ABiH.

Prema najavama državnih odvjetnika u dokaznom postupku ispitat će se tri vještaka u svezi s traumatskim posljedicama koje je na svjedokinju ostavilo seksualno zlostavljanje. Trebalo bi još svjedočiti 15 svjedoka, uključujući i silovanu Hrvaticu kojoj je zaštićen identitet a koja je zatražila da tijekom njezinog svjedočenja javnost bude isključena, izvješćuje BIRN Justice Report.