ZAVRŠNE RIJEČI

Suđenje 'balkanskom krvniku' ulazi u završnu fazu

05.12.2016 u 08:10

Bionic
Reading

Iznošenje završnih riječi tužiteljstva i obrane na suđenju bivšem zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću počenje danas pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Time u završnicu ulazi suđenje čovjeku optuženom za najgore zločine u Europi od Drugog svjetskog rata

Sedamdesetčetverogodišnji Ratko Mladić postao je simbolom barbarskog plana čija je svrha bila očistiti multietničku Bosnu i Hercegovine od Hrvata i Bošnjaka, a potaknula ga je želja za uspostavom etnički čiste 'Velike Srbije'.

Mladić je jednom prilikom hladno rekao: 'Granice se krvlju crtaju, a države se označavaju grobovima.'

Ratni zapovjednik bosanskih Srba optužen je za genocid u Srebrenici gdje je 1995. ubijeno 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno oko 10.000 ljudi. Čovjek kojeg su međunarodni mediji opisivali kao balkanskog ili bosanskog koljača ili krvnika i dalje nema kajanja i misli kako je samo branio svoju zemlju te da ništa nije kriv.

Rođen 12. ožujka 1942. u Božinovićima u istočnoj  Bosni, Mladić je dobio ime Ratko koje se, piše njegova biografkinja Ljiljana Bulatović, obično daje muškoj djeci rođenoj u vrijeme ratova.

U lipnju 1991., kada se raspala Jugoslavija i izvršena je agresija na Hrvatsku, Mladić, koji je tada bio pukovnik JNA, dobio je zadaću da organizira pobunjene srpske snage u Hrvatskoj. U svibnju iduće godine već je bio general i imenovan je zapovjednikom snaga bosanskih Srba. Bivši glasnogovornik JNA Ljubodrag Stojadinović opisao je Mladića kao 'narcisoidnog, uobraženog, taštog i arogantnog' čovjeka, dok je bivši pukovnik Gaja Petković rekao da je bio 'cinik i sadist'.

Godinu dana kasnije Mladić je optužen da je pokrenuo najgori zločin u Europi - masakr bošnjačkih muškaraca i dječaka u UN-ovoj zaštićenoj enklavi Srebrenici. Imao je i ključnu vojnu poziciju u opsadi Sarajeva. Odbio se povinovati zahtjevima Zapada da povuče teško oružje i zbog toga je njegovo vojno napredovanje u rujnu zaustavljeno zrakoplovima i raketama NATO-a.

Mladić (72), bivši zapovjednik Glavnog stožera VRS, optužen je u Den Haagu za genocid i brojne druge zločine nad Bošnjacima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u BiH od 1992. do kraja 1995. Prvobitna optužnica protiv Mladića podignuta je 25. srpnja 1995. godine, a nakon 16-godišnjeg bijega uhićen je 26. ožujka 2011. u kući svog rođaka u sjevernoj Srbiji i izručen Haagu pet dana kasnije.

Tužiteljstvo sa završnim riječima počinje u ponedjeljak i ima na raspolaganju tri dana. Obrana će se početi obraćati sudu u petak, a presuda se očekuje iduće godine.

Predsjednica Majki Srebrenice Munira Subašić nada se da će kazna biti doživotna.

Mladićev politički partner Radovan Karadžić u ožujku je osuđen na 40 godina zatvora, uključujući i za genocid u Srebrenici.

Subašić žali zbog izgubljenog vremena. 'Oni koji još uvijek vjeruju da su Mladić i Karadžić junaci, možda ne bi tako mislili da su njih dvojica osuđena odmah poslije rata', rekla je.