UBOJSTVA IRAČANA

Suđenje američkim plaćenicima iz Blackwatera

09.12.2008 u 14:07

Bionic
Reading

Podignuta je optužnica protiv pet pripadnika američke zaštitarske tvrtke Blackwater jer su 2007. u Bagdadu ubili 14 nenaoružanih civila, a ranili dvadeset

Blackwater američke okupacijske snage opskrbljuje plaćenicima u Iraku. Prvotni zadatak bio im je osiguravati visoke američke dužnosnike u toj zemlji, ali se kasnije njihova zadaća znatno proširila, tako da su sudjelovali i u borbenim zadacima, osiguravali zatvore i obavljali još mnogo toga. Mnogi krvavi zločini u Iraku djelo su pripadnika te plaćeničke vojske.

Optužnica sadrži 35 točaka, između ostalog za ubojstvo, predumišljaj za ubojstvo i kršenje zakona o nošenju oružja. Blackwaterovi plaćenici ubili su i ranili 34 nenaoružanih iračka civila, među kojima je bilo žena i djece, bez razloga i povoda.

Šesti pripadnik Blackwatera izjavio je 5. prosinca da se osjeća krivim.

Do pucnjave je došlo 16. prosinca 2007. godine kada su ljudi iz Blackwatera, koji su osiguravali konvoj američkih diplomata koji se kretao kroz Bagdad, otvorili neselektivnu paljbu po svemu što se micalo nakon što je došlo do pucnjave poslije eksplozije automobila-bombe koja nije bila povezana s diplomatima.

Slučaj je izazvao veliko nezadovoljstvo u Iraku, koje je dodatno pogoršano kada je u travnju američki parlament obnovio ugovor s Blackwaterom, u kojem rade bivši vojnici sa svih strana svijeta.