NEOBIČNA PRIČA

Sude mu za lažni iskaz, a ne znaju tko je

12.02.2009 u 08:02

Bionic
Reading

Zbog želje da iz Italije dođe u Hrvatsku i s bakom u Zagrebu proslavi Božić i Novu godinu Halil Hamidović (25) već je više od dva mjeseca u pritvoru u Remetincu, a pritom je saznao i da s osobom koju je cijeli život smatrao bakom uopće nije u rodu. Iako uporno tvrdi da je on uistinu Halil Hamidović, za to ne postoje dokazi niti mu se može utvrditi pravi identitet

Protiv Hamidovića je na Općinskom kaznenom sudu pokrenut postupak jer je navodno 3. prosinca prošle godine prijavio gubitak osobne iskaznice, pritom se lažno predstavivši kao Halil Hamidović, a policajcima je rekao da je dokumente izgubio dva mjeseca ranije u autobusu u Hamburgu. No iza ove optužbe stoji komplicirana priča o čovjeku kojemu sud ne može utvrditi identitet, piše Jutarnji list.

Cijela priča počinje u listopadu prošle godine kada je hrvatski državljanin Hamidović, koji je rođen u Italiji, a živi u Njemačkoj, u autobusu u Hamburgu izgubio torbicu s osobnim dokumentima. Budući da je želio doći u Hrvatsku za božićne blagdane, od svoje je bake u Zagrebu zatražio da mu pošalje domovnicu i izjavu s njegovom fotografijom ovjerenu kod javnog bilježnika kako bi u Generalnom konzulatu u Düsseldorfu ishodio putni list.

S tim putnim listom Hamidović je došao u Hrvatsku i 3. prosinca u policiji prijavio nestanak osobne iskaznice i putovnice. Međutim, kada je zatražio izdavanje dokumenata na svoje ime, došlo je do komplikacija. Naime, kada je djelatnica na šalteru pogledala njega i usporedila s fotografijom na kartonu od osobne kada je ranije vadio iskaznicu, zaključila je da se ne radi o istoj osobi. Misleći da se radi o pogrešci, policajci vještače otiske papilarnih linija te utvrđuju da se ne radi o identičnim osobama, odnosno da se radi o otiscima koji potječu od dvije različite osobe. Hamidović završava u pritvoru i protiv njega se pokreće postupak zbog davanja lažnog iskaza, ali i utvrđivanja njegova identiteta.

Kako je Hamidović ispričao tijekom istražnog postupka, rodio se u Rimu, ali nikada nije imao stalno mjesto prebivališta, već se s obitelji selio po državama u Europi. S majkom već dulje vrijeme nije u kontaktu, no s bakom po majci se povremeno čuo. Na sudu je svjedočila i njegova baka, Fadila H., koja je potvrdila da je to njen unuk i da mu je ime Halil Hamidović. No DNK analiza je pokazala da Halil Hamidović i osoba koju je smatrao bakom po majci nisu u srodstvu po majčinoj liniji. Njegov identitet su na sudu potvrdili i rođak Nino H. i poznanici.

'Nisam ni za što kriv i ovo je možda splet nesretnih okolnosti. Ne znam što da uradim da još jednom dokažem da sam ja doista taj, jedan jedini Halil Hamidović. Da sam za bilo što kriv, sigurno ne bih dolazio u Hrvatsku niti bih se pojavio u MUP-u. To bi bilo besmisleno', pravdao se u suzama istražnoj sutkinji.

MUP je utvrdio da ne postoje dvije osobe toga imena i prezimena. Hamidović je već više od dva mjeseca u pritvoru. Početak suđenja na Općinskom kaznenom sudu još nije zakazan, a tužiteljstvo predlaže da ga se osudi na šest mjeseci zatvora zbog davanja lažnog iskaza.