IZBJEGNUTA KATASTROFA

Sudarile se nuklearne podmornice

16.02.2009 u 10:23

Bionic
Reading

Britanska nuklearna podmornica sudarila se s istom takvom francuskom negdje na sredini Atlantskog oceana. Obje podmornice nosile su atomsko naoružanje, a prema pisanju The Suna, sudar se dogodio 3. ili 4. veljače. Srećom, katastrofa većih razmjera je izbjegnuta

Prema pisanju britanskog Daily Telegrapha, dvije su podmornice pretrpile znatna oštećenja, no u tom incidenti nije bilo ozlijeđenih, niti je oštećeno naoružanje. Iako su opremljene sonarima koji im omogućuju otkrivanje drugih plovila u blizini, nijedna posada iz podmornica očito nije shvatila da se drugo plovilo nalazi na istom dijelu oceana.

Visoki izvor iz mornarice izjavio je za novine da bi potapanje i uništenje podmornica u težem sudaru prouzročio nesagledive posljedice. Nije vjerojatno da bi se dogodila nuklearna eksplozija, ali bi došlo do širenja radioaktivnosti. 'Što je još gore, izgubili bismo posadu i bojne glave. To bi bila nacionalna katastrofa', rekao je isti izvor. Na britanskoj podmornici se nalazilo oko 250 mornara.

Ministarstvo obrane odbilo je potvrditi incident, objavivši da je to protivno njihovoj politici nekomentiranja podmorničkih operacija, ali su naglasili da nuklearna sigurnost nije prekršena.

Svako od plovila dugo je oko 150 metara i široko 13 metara u promjeru. Mogu nositi do 16 projektila, sa šest bojevih glava, težine 35 tona, dometa oko 5.000 milja.