DARFUR

Sudanska vlada potpisala sporazum s pobunjenicima

20.02.2010 u 20:38

Bionic
Reading

Sudanska vlada potpisala je u subotu sporazum s darfurskim pobunjeničkim Pokretom za pravdu i jednakost (JEM), koji bi trebao dovesti do rješenja sukoba u toj zapadnoj sudanskoj regiji, izjavio je predsjednik Omar Hasan al-Bašir

Nije objavio pojedinosti sporazuma, no članovi izaslanstva JEM-a u glavnom gradu Čada N'Djameni novinaru Reutersa ranije su kazali kako namjeravaju potpisati 'okvirni sporazum', objasnivši da se neće raditi o potpunom mirovnom sporazumu, već će se tim sporazumom postaviti uvjete za buduće pregovore.

'Danas su vlada i JEM u N'Djameni potpisali sporazum. Ovdje počinjemo 'zacjeljivati' ratne rane u Darfuru', kazao je Bašir u govoru održanom u programu državne televizije.

Izjavio je kako će ukinuti smrtne presude članovima JEM-a koji se nalaze u zatvorima te da će 30 posto odmah pustiti na slobodu. Više od stotinu soba osuđeno je na smrt nakon što su proglašeni krivima zbog sudjelovanja u napadu koji je JEM izveo 2008. na Kartumu.

Tijekom sedmogodišnjeg sukoba, Kartum je nekoliko puta pristajao na prekid vatre, no oni su vrlo često propali samo nekoliko dana nakon potpisivanja, a jaz između zaraćenih strana ostao je vrlo dubok. Pregovori između JEM-a i Kartuma, održavani u Kataru, bili su prekinuti mjesecima.