OSLOBOĐENI OPTUŽENICI

Sudac za nastavak istrage o ubojstvu Politkovske

20.02.2009 u 12:45

Bionic
Reading

Ruski sudac je u petak zatražio nastavak istrage o ubojstvu oporbene novinarke Ane Politkovske, dan nakon oslobađanja osumnjičenika, javljaju ruske agencije

MOSKVA - "Budući da je porota odlučila da braća Džabrail i Ibrahim Mahmudov te Sergej Hadžikurbanov nisu umiješani u zločin, predmet se treba predati istražnom povjerenstvu ruskog državnog tužiteljstva kako bi se pronašle osobe umiješane u zločin", rekao je sudac Evgenij Zubov, zadužen za slučaj novinarke Politkovske, a prenio je Interfax.

Sudac je dodao da će u petak potvrditi pravorijek porote.

U četvrtak je porota nakon postupka koji nije omogućio da se utvrde motivi zločina ni tko je njegov naručitelj, oslobodila četvoricu glavnih optuženika za ubojstvo. Državno tužiteljstvo je objavilo da će uložiti žalbu na taj pravorijek.

Ruski aktivisti za ljudska prava izrazili su sumnju u uspjeh nove istrage.

"Riječ je o krizi pravosudnog sustava, a ponajprije sustava istrage", rekla je Svetlana Ganuškina, predsjednica ruske nevladine organizacije Građanska pomoć.

Ruska glasila u petak pišu o "potpunom neuspjehu" istrage o ubojstvu Politkovske, nakon oslobađanja glavnih optuženika.

Ana Politkovska, novinarka Nove Gazete, jedna od rijetkih koja je nastavila izvještavati o ratu u Čečeniji i povredama ljudskih prava, ustrijeljena je 7. listopada 2006. ispred zgrade u kojoj je stanovala u Moskvi.