NORVEŠKI MONSTRUM

Sudac uskratio Breiviku nastup pred kamerama

25.07.2011 u 10:04

Bionic
Reading

Norvežanin Anders Behring Breivik (32), koji je priznao da je u dva napada ubio 93 osobe, zatražio je da saslušanje na sudu najavljeno za ponedjeljak bude otvoreno za javnost da bi svima mogao objasniti zašto je počinio masakr. Sudac je odlučio da se saslušanje, koje je započelo u 13 sati, održi iza zatvorenih vrata

'Temeljem informacija o slučaju, sud je odlučio da se današnje saslušanje treba održati iza zatvorenih vrata. Jasno je da bi javno saslušanje uz prisustvo osumnjičenog moglo brzo dovesti do izvanredne i veoma teške situacije u pogledu istrage i sigurnosti', priopćio je sudac Kim Heger.

U Norveškoj je u podne održana minuta šutnje za sjećanje na žrtve pomahnitalog Breivika, koji je priznao da stoji iza bombaškog napada u centru Osla i masakra na otoku Utoya, no ne priznaje kaznenu odgovornost.

'Njemu se čini da nije učinio ništa što bi bilo za osudu', rekao je Breivikov odvjetnik Geir Lippestad za televiziju NRK, dodajući da je zatražio da se u sudnici pojavi u uniformi, no nije mogao precizirati kakvu uniformu želi obući njegov klijent.

Tužiteljstvo je zatražilo da se saslušanje održi iza zatvorenih vrata, kao i da se Breiviku odredi osmotjedni pritvor kako bi tužitelji imali dovoljno vremena za pripremu slučaja.

Otac u šoku

U međuvremenu je francuska policija pretražila kuću Jensa Breivika, oca norveškog ubojice koji živi u Couranelu na jugu zemlje i godinama nije bio u kontaktu sa sinom, pišu lokalni francuski mediji. 'Čitao sam vijesti na internetu i odjednom ugledao njegovo ime i fotografiju. Bio je to šok od kojeg se još ne mogu oporaviti', rekao je umirovljeni Jens Breivik za norveški list Verdens Gang.

Od majke Andersa Behringa Breivika rastao se nedugo nakon rođenja sina s kojim je posljednji put kontaktirao 1995, kada je Andersu bilo 15 ili 16 godina.

'Bio je normalno dijete, ali zatvoren. Tada ga politika nije zanimala', rekao je Jens Breivik.

Ubijen polubrat norveške princeze Mette-Marit

Potraga za žrtvama nastavlja se, a policija još uvijek nije otkrilanjihova imena. No poznato je da je među ubijenima i polubrat princezeMette-Marit, supruge norveškog prijestolonasljednika, princa Haakona.Ubijeni polubrat bio je policijski službenik koji u vrijeme masakra nijebio na dužnosti, već je na otoku radio kao čuvar. Glasnogovornica suda Marianne Hagen izjavila je za AP daje riječ o Trondu Berntsenu, sinu Mette-Maritinog očuha, koji je umro2008.

'Spašavanje Europe od muslimanske kolonizacije'

Ne navodeći izvor, norveški list Aftenposten piše da je Breivik rekao istražiteljima da se nadao da će stići na otok dok je na njemu, u posjetu laburističkom omladinskom kampu, bila bivša premijerka Harlem Brundtland, no u tome nije uspio jer ga je dotična već napustila. Glasnogovornik policije Osla Henning Holtaas odbio je komentirati informacije Aftenpostena.

Breivik je opisao svoju ekstremnu nacionalističku filozofiju, kao i metode napada, u manifestu na 1.500 stranica. U njemu iznosi detalje o kupnji oružja, tona umjetnog gnojiva i ostalih dijelova bombe, načine na koje je izbjegavao sumnju i ostajao ljubazan prema susjedima. U istoj poruci, koju je objavio na internetu uoči napada, otkrio je da su mu biološki roditelji bili simpatizeri laburističke stranke.

Iz manifesta je jasno da je tragao za načinom da javnosti obznani svoja uvjerenja, prema kojima Europa mora biti spašena od 'muslimanske kolonizacije'. Napisao je i da će ubojstva poslužiti kao 'marketing' za manifest.

Dum-dum meci

Dr. Colin Poole, šef kirurgije bolnice Ringriket u Honefossu, sjeverozapadno od Osla, izjavio je za AP da je Breivik koristio tzv. dum-dum metke da bi nanio maksimalnu štetu unutarnjim organima svojih žrtava. Rekao je da kirurzi koji su tretirali 16 žrtava nisu izvukli nijedan cjeloviti metak iz njihovih tijela.

'Takva municija eksplodira unutar tijela. To nam je prouzročilo mnogo problema u nastojanjima da saniramo rane', rekao je Poole.

Policija: Nismo bili spori!

Načelnik policije u Oslu Johan Fredriksen rekao je da je lokalna policija u okrugu zaprimila prvu dojavu o pucnjavi u 17.26 sati. U 17.30 lokalna policija je o izgredu obavijestila policiju u Oslu, od koje je osam minuta poslije, u 17.38, službeno zatražila pomoć.

Budući da je otok Utoya udaljen četrdesetak kilometara, skupina naoružanih policajaca stigla je brodom u 18.25, a osumnjičeni Anders Behring Breivik predao se dvije minute poslije, bez otpora.

Behring Breivik je 'upotrijebio dva komada oružja, a imao je i veću količinu streljiva', rekao je Johan Fredriksen.

Minuta šutnje

Od burze u Oslu do zračnih luka, čitava 4,8 milijunska kraljevina koja se nije oporavila od šoka, nakratko je u podne prekinula sve aktivnosti, a nisu prometovali ni vlakovi.

Počast su žrtvama pred sveučilištem u Oslu odali i kralj Harald i njegova supruga Sonja te premijer Jens Stoltenberg.

'Za počast žrtvama ubijenima u sjedištu vlade i na otoku Utoeya, molim vas za minutu šutnje', rekao je Stoltenberg.

Televizija NRK prikazala je kako su rad na jednu minutu prekinule i spasilačke snage koje tragaju za nestalima na otoku Utoeya, gdje je ubijeno 86 osoba, prema podacima objavljenima u nedjelju, no broj žrtava mogao bi biti smanjen, najavila je norveška policija.