'ZAŠTITA' SVJEDOKA U HRVATSKOJ

Sudac natjerao žrtvu brutalnog silovanja pred silovatelje

09.05.2013 u 17:57

Bionic
Reading

22 godine nakon što su je pripadnici Teritorijalne obrane opetovano silovali, ponekad tjerajući njezinu obitelj, roditelje te mlađe sestre i brata da gledaju kako se nad njom iživljavaju, žrtva brutalnog ratnog zločina u Dalju iz 1991. morala se zahvaljujući hrvatskom pravosuđu nakon 23 godine naći oči u oči sa svojim krvnicima

Ministarstvo: Zakon nije prekršen

Ministarstvo pravosuđa zatražilo je očitovanje Županijskog suda u Osijeku. 'Iz očitovanja koje je Ministarstvo pravosuđa zatražilo od predsjednika Županijskog suda u Osijeku o okolnostima pod kojim je ispitana oštećenica – žrtva kaznenog djela, proizlazi da predsjednik sudskog vijeća Zvonko Vekić nije postupio suprotno odredbama Zakona o kaznenom postupku', poručili su za Večernji list.

Ipak, kažu kako će poduzeti sve moguće aktivnosti da se u budućnosti vodi računa o boljoj organizaciji ispitivanja žrtava i svjedoka.

Kako da nije dovoljno da se počiniteljima sudi nakon toliko godina, žrtvu je sudac jučer natjerao da uđe u sudnicu u kojoj su u isto vrijeme bili Radošević i Grčić. Naime, žrtva je, kako je Zakonom i predviđeno, svjedočila videolinkom iz prostorije u zgradi suda kako se ne bi s njima morala susretati. No, 'obzirni' je sudac Zvonko Vekić najprije tražio od nje da uđe u sudnicu kako bi utvrdio tko je sve prisutan.

Na suđenju je bila i Marija Slišković, predsjednica Udruge žene u domovinskom ratu zahvaljujući čijem se angažmanu počelo pričati o žetvama silovanja od strane pripadnika JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Iskazi o tim nedjelima do tada su 20 godina sakupljala prašinu po ladicama državnih odvjetništva diljem Hrvatske.

'Ja sam bila neugodno iznenađena jer smo žrtvu pripremili da se neće susresti s počiniteljima i, kada je sudac počeo utvrđivati tko je prisutan, zatražio je da se nju dovede u prostor u kojem su počinitelji', kaže nam Marija Slišković. Prenijela nam je i riječi žrtve.

'Pogledali su me isto onako kako su me onda gledali', rekla je. Slišković je zbog ovog nedopustivog postupka poslala danas i prosvjedno pismo ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću te ministru branitelja Predragu Matiću.
Slišković nije jasno zašto je sudac pokazao toliku bezobzirnost prema žrtvi jer, ako sustav omogućava da žrtva svjedoči videolinkom upravo zbog toga da ne mora gledati počinitelje zločina, zašto je svoju nazočnost morala onda ulaskom u istu prostoriju potvrđivati, pita se Slišković. 'Usto, na početku svjedočenja ionako se opet morala predstaviti', dodaje.

'Ako se prihvaća svjedočenje žrtve putem videolinka, zašto se ne bi prihvatilo utvrđivanje identiteta istim putem', kaže Slišković. Zaključuje kako nedostaje senzibilitet za ono što su žrtve prošle.

Podsjetimo, na osječkom Županijskom sudu jučer je počelo suđenje Ljubinku Radoševiću i Vojislavu Grčiću, optuženima za ratni zločin protiv civilnog hrvatskog stanovništva u Dalju u kolovozu 1991. godine. Obojicu okrivljenika se tereti da su u kolovoza 1991. godine, došli u kuću obitelji s još nekoliko pripadnika TO koji su s uperenim puškama prema svim članovima obitelji, po zapovijedi prvookrivljenog Radoševića, svezali ruke i stavili nož pod vrat tada 36-godišnjem ocu. Natjerali su ga da zajedno s tada 38-godišnjom suprugom, 13-godišnjom kćeri te 10-godišnjim sinom gledaju kako sada jedna pokojna osoba i drugookrivljenik Grčić te potom još jedan nepoznati pripadnik TO siluju njihovu kćer koja je tada imala 20 godina.


Prvookrivljenog Radoševića se tereti da je 1. kolovoza 1991. s nekoliko pripadnika TO razvalio ulazna vrata i nasilno ušao u kuću gdje je pred ostalim članovima obitelji udarao šakama i nogama po glavi i tijelu 36-godišnjeg oca, a zatim mu u vrat zabio injekciju s nepoznatim sadržajem. Tako omamljenog odveli su ga na nepoznato mjesto, dok su ostale članove obitelji zatvorili u drugu kuću.

Drugookrivljenika Grčića se tereti da je 1. kolovoza 1991. nasilno s jednom sada pokojnom osobom i još jednim nepoznatim pripadnikom TO odveo tada 20-godišnju kćer u blizinu željezničke stanice gdje su je silovali.