OPTUŽNICA ZA PRIMANJE MITA

Sud zasad odbio snimku Sanadera iz restorana

07.11.2011 u 08:24

Bionic
Reading

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je drugu USKOK-ovu optužnicu, kojom bivšeg premijera Ivu Sanadera tereti za primanje 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini toj mađarskoj naftnoj kompaniji, potvrdio je Čedo Prodanović, Sanaderov odvjetnik

USKOK je na današnjoj sjednici predložio i spajanje ovog postupka sa postupkom koji je već u fazi glavne rasprave, a u kojemu ga se tereti za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od Hypo banke. O tom prijedlogu USKOK-a naknadno će odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Sanadera druga optužnica tereti da je za mito zlouporabio premijerski položaj i omogućio MOL-u upravljačka prava u Ini te da je trebao dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, to jest onog dijela koji stvara gubitke, a koji bi preuzela Hrvatske.

Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Optužno vijeće danas nije prihvatilo USKOK-ov zahtjev da se u optužnicu kao dokaz uvrsti video iz zagrebačkog restorana Marcellino u kojem su na 'poslovnom' sastanku snimljeni Ivo Sanader i šef MOL-a Zsolt Hernadi, a o kojoj je iscrpno izvještavo Jutarnji list.

Sanaderovi odvjetnici spomenutu snimku smatraju ništavnim dokazom. 'Oni su se sastali par mjeseci nakon Sanaderova odlaska s vlasti, a ugovor između Ine i Mol-a zaključen je ranije. Snimka se sad naknadno pojavljuje i zaista ne dokazuje ništa i nema veze s inkriminacijom', rekla je odvjetnica Jadranka Sloković.

Optužno vijeće je od USKOK-a zatražilo da svoj zahtjev o dopunjavanju dokaznog materijala u optužnici dodatno dorade. Nakon toga će Županijski sud odlučiti čije će argumente uvažiti: USKOK-ove ili one Sanaderove obrane.