UGINUO PRIJE PRESUDE

Sud u Zagrebu osam godina sudio magarcu!

25.05.2010 u 12:52

Bionic
Reading

Općinski sud u Zagrebu sudio je magarcu Đinu osam godina i oslobodio ga krivnje. Sudilo mu se jer je ugrizao osmogodišnju curicu, a Đino nije dočekao nepravomoćnu presudu jer su ga nasmrt izgrizli psi, otkrivaju 24 sata

Dnevnik 24 sata uspio je doći do Ljubice i Ljubomira Smrndića, vlasnika magarca Đina, koji su ispričali da je ugrizao djevojčicu na proslavi rođendana.

'Bilo je puno djece, slavili su rođendan. Djeca su se raštrkala, roditelji nisu pazili na njih. Čula sam plač, curica je rekla da ju je ugrizao magarac. Bil je tu doktor koji joj je dal prvu pomoć', prisjeća se Ljubica svibnja 2002.

No ubrzo je sa suda došao odštetni zahtjev. Majka tada malodobne A. L. (8) iz Zagreba od Ljubomira je tražila 148.000 kuna odštete i 1.500 kuna na mjesec do curičine punoljetnosti. Na taj iznos potraživala je i 15 posto kamata na godinu. U odštetnom je zahtjevu tvrdila da je magarac napao njeno dijete ni s čime izazvan te da je slobodno šetao okolo.

'Sutkinja me pitala zakaj nisam upozorila roditelje da im djeca divljaju. Pa, sunce ti žarko, kaj ja delam u vrtiću ili u kuhinji?!', ljuta je i danas Ljubica. Kaže da su taj dan djeca bila k'o Indijanci: iz vinograda su čupali kolce, iz kokošinjca potjerali kokoši i porazbijali jaja, a magarca su gađali kamenjem, tukli ga i navlačili ga za uši.

24 sata pišu da je Đino, što je utvrdio i sud, bio iza žičane ograde i vezan za drvo. Da mu se ne smiju približavati, upozoravao je i natpis. No djevojčica se provukla ispod žice i približila se magarcu, a sud ga je u veljači 2010. nepravomoćno oslobodio svake odgovornosti.

Suprotna strana se žalila. Kaže da je sud pogrešno utvrdio da je magarac općenito mirna životinja te da ga ozlijeđena nije maltretirala.

U članku o još jednom apsurdu hrvatskog pravosuđa, 24 sata podsjećaju da je naše sudstvo 17 godina sudilo vepru, a 20 godina Gradu Zagrebu jer je jednom građaninu oduzeo oko 400 eura vrijedno parkirno mjesto. Nakon 20 godina nepravomoćnom presudom dobio je oko 23 milijuna kuna

Trideset godina trajao je spor Mate Z. (80) koji je 1979. godine kupio Zastavin kombi što se odmah pokvario. Mato je tužio, a 2009. mu je Ustavni sud dodijelio 26.000 kuna zbog predugog suđenja.