POVIJESNA ODLUKA

Sud u Travniku zabranio nošenje marame

14.10.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Iako je dress code za stranke koje dolaze na sud propisan te će vas dođete li u bermudama, japankama ili majici na bretele, glatko poslati kući da se presvučete, djelatnici suda obično nemaju tih problema. Ipak, jedna se zaposlenica našla u problemu jer je na posao u Općinski sud u Travniku dolazila s maramom na glavi. Vijest da joj je predsjednik tog suda Goran Dujić zbog neprimjerenog odijevanja osporio pravo na rad danas je podigla prašinu u BiH

Predsjednik Općinskog suda u Travniku Goran Dujić tvrdi da marama krši kodeks kojim se zabranjuje isticanje vjerskih i nacionalnih simbola u pravosudnim institucijama, zbog čega je osporio pravo zaposlenici suda da pokrivena dolazi na posao, piše Dnevni avaz.

'Bez prethodnog razgovora, odnosno pristanka nadređenog službenika ili mog osobnog, dolazi na posao 'pokrivena' mimo kodeksa ponašanja i pravila o odijevanju, sadržanih u članku 13. Zakona o sudovima FBiH i u odredbama Poslovnika o unutarnjem sudskom poslovanju', stoji u dopisu koji je Dujić poslao Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH. Dodao je pritom da je on, kao Hrvat, već uklonio iz ovog suda križeve na lančićima.

MOJA KLIJENTICA NEMA FRIZURU KAO DRUGE DAME

Travnički odvjetnik Adil Lozo, koji zastupa zaposlenicu suda, tvrdi pak da se radi o pokretanju istrage protiv njegove klijentice samo zato što se odlučila na drugačiji stil odijevanja, pri čemu je, ističe, izvršen atak na njenu vjersku slobodu.

'U aktu stoji da djelatnici suda ne smiju ispovijedati vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost za vrijeme obavljanja službene dužnosti, što moja klijentica nije niti radila. Očito je da predsjednik Suda ne razumije što je sloboda vjeroispovijesti. Postoji razlika po pitanju stila odijevanja i vjerskih oznaka. Moja klijentica razlikuje se jer nema frizuru kao druge dame. Po ovoj logici, ukoliko bi netko iz Općinskog suda Travnik odbio jesti svinjsko meso ili piti alkohol, mogli bismo reći da time izražava svoje vjersko obilježje', tvrdi odvjetnik Lozo.