požar u colectivu

Sud u Bukureštu donio presudu za smrt 65 i ozljeđivanje 145 ljudi u noćnom klubu. Obitelji žrtava dobit će 36 milijuna eura, a krivci zatvorske kazne

13.05.2022 u 12:15

Bionic
Reading

Nakon petogodišnjeg suđenja koje je počelo 2017. godine sud je naložio isplatu 36 milijuna eura odštete obiteljima žrtava i zatvorske kazne tadašnjem gradonačelniku te vlasnicima noćnog kluba i tvrtke za vatromet

Prizivni sud u Bukureštu presudio je u četvrtak da obitelji žrtava požara u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu 2015. godine imaju pravo na ukupnu odštetu od oko 36 milijuna eura. Obrazloženje pravomoćne presude objavljeno je u petak.

Suđenje je počelo u rujnu 2017., gotovo dvije godine nakon požara u kojem je 30. listopada 2015. godine smrtno stradalo 65 osoba, a 146 ih je teže ozlijeđeno. Iznosi odštete koji će se dodijeliti obiteljima žrtava kreću se od 1000 rumunjskih leja (oko 200 eura) do milijun eura.

Odštetu će zajednički isplatiti gradsko vijeće četvrtog okruga u Bukureštu, inspektorat za izvanredne situacije Dealu Spirii Bukurešt-Ilfov te tvrtke SC Colectiv Club SRL i SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Odštetu će morati platiti i vlasnici kluba Anastasescu George Alin, Mincu Costin, Gancea Paul Catalin te pirotehničari Moise Marian i Zaharia Viorel.

Prizivni sud također je osudio načelnika petog okruga u Bukureštu Cristiana Popescua Piedonea, a bio je načelnik četvrtog okruga u vrijeme požara, na četiri godine zatvora. Vlasnici noćnog kluba i tvrtke koja se bavila vatrometom osuđeni su na šest, odnosno 11 godina zatvora.

Piedone je pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora nakon što je prethodno osuđen na osam godina i šest mjeseci prvostupanjskom presudom 2019. godine. Slučaj Colectiv imao je političke implikacije na najvišoj razini. Tadašnji premijer, socijaldemokrat Victor Ponta, podnio je ostavku 5. studenog 2015., samo nekoliko dana nakon požara, nakon masovnih uličnih demonstracija protiv korupcije potaknutih tragedijom, piše Balkan Insight.