SKANDALOZNA PRESUDA

Sud oslobodio oca koji je zlostavljao kćer

28.04.2010 u 22:34

Bionic
Reading

Prekršajni sud u Zagrebu oslobodio je oca djevojčice od optužbe za zlostavljanje, uz obrazloženje da je dijete moglo predvidjeti kako će otac reagirati jer je i u ranijim slučajevima bio agresivan zato što ga je dijete izazivalo

Sud je utvrdio da je otac nasrnuo na dijete te ga fizički i psihički maltretirao i pripisao je to njegovim 'roditeljskim obavezama da odgoji dijete'
Oslobađajuća presuda donesena je i zato što sud vjeruje da je cjelokupni postupak motiviran stjecanjem imovinske koristi majke, iako ni na koji način ne objašnjava kako bi se majka mogla domoći bilo kakve imovine temeljem osude za obiteljsko nasilje.

Prema ocjenama stručnjaka, to je skandalozna nepravomoćna presuda zagrebačkog Prekršajnog sudaa izrečena je početkom ovog mjeseca.

Zlostavljana je 15-godišnja djevojka, a roditelji su se rastali prije dva mjeseca. Međutim, kako nisu uspjeli podijeliti imovinu te ne uspijevaju prodati šesterosobni stan u Zagrebu, još svi zajedno - majka, otac i troje djece - žive pod istim krovom.

Djevojka je rekla sudu da je otac nju i brata od početka okrivljavao za razvod. Mjesecima joj predbacuje da je ona na to nagovorila majku, da 'nije doprinijela skladu i pomirenju unutar obitelji', zbog čega ju redovito vrijeđa i provocira. Inače je odlična učenica jedne gimnazije.

Situacija je kulminirala sredinom ožujka. Nakon što su se prethodnog dana posvađali, Ana je došla kući oko 20.30 sati i, ušavši u stan, pozdravila je brata imenom, ali ne i oca. Oca je to krajnje iziritiralo te je, kako je ispričala sudu, počeo vikati na nju i slijediti je u kupaonicu. Anino nereagiranje dodatno ga je izbacilo iz takta te joj je prišao s leđa, uhvatio je rukama za obraze i grubo je okrenuo k sebi, neprestano je vrijeđajući.

'Kako se to ponašaš, govno jedno licemjerno! Znaš li u kakve te sve ustanove mogu smjestiti? Ja sam te stvorio, ja te mogu i uništiti, gaduro', rekao joj je, prema njezinom iskazu, otac.

Djevojka je nakon toga, preplašena i uznemirena, istrčala iz stana i otišla k mami na posao. Kada se vratila u stan, djevojčinoj majci obratio se bivši suprug. 'Rekao mi je da svakako pripazim jer je naša kći jako pametna i bistra, da ne bi slučajno zvala policiju. Ja sam ga pitala ima li za to razloga, a on je odgovorio: 'Pa ne, ali ipak pripazi'', izjavila je majka.

Nakon što je noć prespavala s majkom u krevetu, ujutro je otišla na policiju i prijavila oca, a zatim i u centar za socijalnu skrb. Policija je odmah poslala sudu optužni prijedlog i već nekoliko dana kasnije održano je ročište.