SMIJENJEN KRAJEM 2019.

Stigla presuda: Boro Nogalo mora se vratiti na mjesto šefa Srebrnjaka

22.12.2020 u 18:06

Bionic
Reading

Općinski radni sud odlučio da se nekadašnjeg ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak mora vratiti na poziciju s koje je smijenjen

Njegova je smjena bila protuzakonita i Boru Nogala treba vratiti na mjesto ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. Odlučio je tako Općinski radni sud u Zagrebu, čija je prvostupanjska presuda dostavljena jučer i na adresu ovog pedijatra, koji je za Večernji list rekao kako 'pravde, čini se, ipak ima'. Nepravomoćnu je sudsku odluku Nogalo dobio, što znači da će na nju vrlo vjerojatno biti žalbe, ali dugogodišnji bivši ravnatelj Srebrnjaka sreću, unatoč tome, nije mogao sakriti, piše Večernji.

'Idemo dalje, vjerujem da ćemo se uspjeti do kraja izboriti za bolnicu i za istinu', govori liječnik, dodajući kako sad ima crno na bijelo da nijedan od razloga naveden za njegovu smjenu krajem prošle godine jednostavno nije bio opravdan.

U obrazloženju presude stoji da je 'Nogalo kao ravnatelj bolnice sve zapošljavanje liječnika radio u dogovoru sa svjedokinjom, odnosno članicom Upravnog vijeća Stavljenić Rukavinom i dogradonačelnikom Vukičević, jer je životno i logično da u razdoblju u kojem je tužitelj višekratno imenovan ravnateljem nije bilo primjedbi na njegov rad, a Upravno vijeće je to moralo znati jer je njihova obveza pravilno funkcioniranje bolnice'.

Sud navodi i da Upravno vijeće 'nije obavljalo svoj posao redovito i da nisu analizirali financijsko poslovanje jer se nisu sastajali najmanje jednom u 30 dana', što proizlazi iz Izvješća o provođenju sveobuhvatne kontrole poslovanja i izvršavanja ugovornih obveza u Dječjoj bolnici Srebrnjak, koju su proveli ovlašteni djelatnici HZZO-a.

Oko navodnog financijskog gubitka na Srebrnjaku tiče, sud je kazao da je 'nemoguće ispitati odluku u dijelu u kojem se navodi da je u obavljanju djelatnosti nastao gubitak jer nije konkretizirano koji je to gubitak, u kojoj visini i od kada isti datira'.

Podsjetimo, početkom prosinca 2019. godine Upravo vijeće Dječje bolnice Srebrnjak na svojoj sjednici smijenilo je ravnatelja bolnice dr. Boru Nogala prije isteka njegova mandata. Vijeće ga je teretilo da je 2012. godine zaposlio nekoliko liječnika te da pritom za to nije imao odobrenje Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba.