'RAZVODNJENA' ISTRAGA

Sud odbio saslušanja za kornatsku tragediju

01.07.2009 u 09:57

Bionic
Reading

Tijekom istrage o Kornatskoj tragediji šibenski sud odbio je zahtjev Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) za svjedočenjem tehničara helikoptera koji su tog dana bili na otoku te vojnog zapovjednika i operativca iz Divulja koji su izdavali naredbe i koordinirali akciju

ŠIBENIK - Zanimljivo, posebice u najnovijem momentu vezanom uz objavu u javnosti do sada neviđenih fotografija sa otoka Kornata na kojemu se vide ozlijeđeni, ali živi vatrogasci, a potom izvlačenje stradalih u akciji pripadnika GSS-a, zbog kojih obitelji uspoređujući mjesta na kojima su nađeni i stupnjeve opeklina sumnjaju u dva požara, odbijen je zahtjev Odvjetništva i za ispitivanjem Srđana Vrsalovića, voditelja akcije spašavanja i autora fotografija. Umjesto Vrsalovića, ispitani su njegovi kolege a nije saslušan ni pročelnik GSS-a, Vinko Prizmić, s objašnjenjem da već postoji zapisano izvješće o akciji, piše Novi list.

Novi list dobio je u posjed jedan od tijekom istrage predanih zahtjeva ŽDO-a u Šibeniku za saslušavanjem novih svjedoka. Među ostalima, kao svjedoci su predloženi Vladimir Zelić i Filip Buturović, tehničari helikoptera H-202 kao i Josip Sovulj i Davor Lipovac, tehničari helikoptera H-212, koji su tog dana sudjelovali u akcijama. Zahtjev Odvjetništva za ispitivanjem tehničara ocijenjen je nepotrebnim jer su, navodi se, ispitani piloti te se radi o posadi helikoptera koja zapravo i nema saznanja za utuženi događaj. Odbijeno je i ispitivanje Borisa Iskre, člana posade kanadera koji je sudjelovao u gašenju požara na otoku Hvaru pa je preletio Kornat pri povratku u zračnu bazu Zemunik između 13.30 i 14 sati.

Ivić: Nije bilo potrebe za sve

Šibenski sudac Branko Ivić kaže da je ispitano 100-ak svjedoka,a među njima i 5-6 tehničara helikoptera i svi su davali jednakeiskaze. 'Možda ih je bilo više predloženo, no svi su govorili isto.Ispitano je i 7-8 osoba iz GSS-a iz Zadra i Splita. Ova je odluka išlana izvanraspravno vijeće i ono ju je potvrdilo. Brojni su svjedociispitivani na istu okolnost i kada su govorili jednako, nije bilopotrebe da ih se ispituje sve', objasnio je Ivić.

Na upit zbogčega odvjetniku oštećenih obitelji nije ustupio 3D simulaciju kornatsketragedije koju su tražili, odgovorio je da je to dokaz koji se izvodina glavnoj raspravi, a ne u istrazi. 'Tako je po zakonu. Imat će jepriliku vidjeti na glavnoj raspravi', kazao je Ivić.

'Državni odvjetnik predložio je ispitati Nedjeljka Huljevića, zapovjednika 20. transportne zrakoplovne eskadrile HV-a na okolnosti izdavanja zapovijedi posadama helikoptera kritičnog dana leta prema Kornatima, te svjedoka Tomislava Šošu, zaposlenika operativnog središta 95. baze u Divuljama koji je prenosio zapovijedi helikopterima', stoji u dokumentu te istražni sudac Branko Ivić navodi kako drži da je ispitivanje tih svjedoka nepotrebno jer su posade helikoptera ispitane i već su rekli koje su im bile zapovijedi.

Sudac Ivić obrazlažući odbijanje saslušanja zapovjednika zrakoplovne eskadrile HV-a i zaposlenika operativnog središta u Divuljama još k tome i dodaje 'uostalom, nije jasno što bi se to odnosilo na odgovornost samog okrivljenog Dražena Slavice, a što bi navedeni svjedoci mogli kazati. Državni odvjetnik, ima se dojam, zaboravlja protiv koga se vodi kazneni postupak i za koje kazneno djelo'. Za saslušanjem dijela očevidaca požara s Kornata, zaključeno je, nije bio potrebe jer je činjenica da je tog dana na otoku bio požar te je zaključeno da se predlaganjem velikog broja svjedoka istraga samo opterećuje sporednim stvarima i 'razvodnjava'.

Istraga kornatske tragedije nije donijela neoborive i striktne odgovore o uzrocima stradavanja vatrogasaca tijekom akcije gašenja požara na otoku kao što nije utvrđeno i tko sve u dugom lancu odgovornosti ima svoj dio krimena za brojne propuste prilikom prilikom slanja vatrogasaca te potom zakašnjele akcije spašavanja.

I sami sudski vještaci u svom izvješću naveli su da je mjesto događanja uništila vojska koja je na otok poslala čak i pripadnike Bojne za specijalna djelovanja, tijekom policijskog očevida uzeti su krivi podaci o položajima dokaza, 'crna kutija' iz letjelice je uništena.

Sumnje u upletenost vojske u kornatsku tragediju pojavile su se odmah, posebice nakon što je objavljeno da su na tijelima stradalih vatrogasaca pronađene čestice goriva, a potom su i sudski vještaci utvrdili da je gorivo nađeno i na tlu kao i da su na Kornatu, usprkos zauzetom stavu da se najvjerojatnije radi o prirodnoj pojavi, svi scenariji mogući. Sud, pak nije ispitao sve uključene u tragediju, ni tehničare helikoptera niti zapovjednike koji su posade helikoptera slali na teren. Istražni sudac, tvrde upućeni, usto je protupravno sam ispitao Franu Lučića bez nazočnosti državnog odvjetnika, odvjetnika optuženika i oštećenika. Iako su tražili, sudskim vještacima nije odobreno dodatno vrijeme za vještačenje.

I izvanraspravno vijeće koje je donijelo rješenje o obustavi postupka, navedeno je u žalbi odvjetnika obitelji Mare Mihočevića kako Županijskom sudu u Šibeniku tako i Vrhovnom sudu, prekršilo je zakon o kaznenom postupku jer su u vijeću sjedila i dvojica sudaca koja su već prije bila uključena u taj predmet. Također je istaknuo kako su od istražnog suca tražili da ih se obavještava o istražnim radnjama, što je sud isprva i radio da bi poslije saslušavali Franu Lučića te brojne druge svjedoke bez njihova znanja. Maro Mihočević kazao je jučer na upit Novog lista da su od istražnog suca Ivića zatražili dostavu 3D simulacije kornatske stragedije koju su izradili sudski vještaci, no, zahtjev im je odbijen. Obitelji stradalih i dalje traže odgovore na sva otvorena pitanja, kao i sami vatrogasci koji smatraju da je cijeli slučaj vodio samo k tome da se kao jedinog krivca prokaže bivšeg vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu, a amnestira odgovorne u MUP-u, MORH-u i ostalim institucijama koje su bile uključene u slučaj.