nema pravne osnove

Sud naredio nizozemskoj vladi da ukine policijski sat uveden zbog covida

16.02.2021 u 11:38

Bionic
Reading

Nizozemski sud naredio je u utorak vladi da odmah ukine noćni policijski sat uveden radi ograničavanja širenja koronavirusa u zemlji, donijevši odluku da za to nema odgovarajuće pravne osnove.

Policijski sat, prvi u Nizozemskoj od Drugog svjetskog rata, izazvao je nerede prosvjednika protiv zatvaranja kada je uveden 23. siječnja.

"Policijski sat se temelji na zakonu o izvanrednim situacijama, kada nema vremena za raspravu u parlamentu", naveo je sud.

"Nije bilo takve hitne potrebe u ovom slučaju. Dalekosežne mjere poput ove moraju se temeljiti na odgovarajućim zakonima."

Sud je rekao da vlada nije objasnila zašto je policijski sat prijeko potreban u ovoj fazi pandemije budući da je stopa zaraze u Nizozemskoj već bila u padu prije nego što je mjera stupila na snagu.

  • +3
Neredi u Nizozemskoj Izvor: EPA / Autor: MARCO DE SWART

Nizozemska vlada je pod pritiskom nakon što je 23. siječnja uveden policijski sat, od 21 do 4,30 sati, koji je pokrenuo najburnije prosvjede u zemlji u posljednjih 40 godina. Prošli tjedan je produlje do 3. ožujka.

Glasnogovornica ministarstva pravosuđa rekla je da vlada još uvijek proučava iznenađujuću odluku haškog Okružnog suda te da zasad nema komentara.