AGONIJA TRAJE

Sud još uvijek bez odluke o Purdi

02.03.2011 u 12:07

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine još nije odlučio o žalbi što ju je obrana hrvatskog branitelja Tihomira Purde uložila na odluku prvostupanjskog vijeća tog suda kojom je dopušteno njegovo izručenje Srbiji, potvrđeno je u srijedu u Sarajevu

Glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić kazala je da zapravo ne postoje određeni rokovi za donošenje odluke Prizivnog vijeća u ovakvim slučajevima iako je uobičajena sudska praksa da se to učini razmjerno brzo.

Kada Prizivno vijeće Suda BiH donese konačnu odluku o zahtjevu Srbije za Purdino izručenje, cijeli predmet će biti proslijeđen Ministarstvu pravosuđa BiH, a konačnu odluku o tome hoće li se udovoljiti zahtjevu Srbije donosi ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak. On sudsku odluku može uvažiti, no može je i preinačiti.

Prema zakonima BiH, Tihomir Purda može biti zadržan u ekstradicijskom pritvoru u toj zemlji najdulje do šest mjeseci od trenutka kada je uhićen na graničnom prijelazu Orašje 5. siječnja.

Obrana Tihomira Purde drži da je saslušanje tog hrvatskog branitelja, koje je na zahtjev Višeg suda u Beogradu prošlog tjedna obavljeno u Tužiteljstvu BiH, razjasnilo da on nije sudjelovao ni u kakvim ratnim zločinima te da je to dovoljan razlog da srpsko pravosuđe odustane od zahtjeva za izručenjem.

Nakon Purdina saslušanja u Sarajevu te potom Danka Maslova i Petra Janjića u Hrvatskoj srpsko se pravosuđe nije očitovalo o mogućem povlačenju tjeralica, odnosno prekidu kaznenog progona.