MINISTAR PRAVOSUĐA BIH

'Sud je trebao pričekati Purdino saslušanje'

18.02.2011 u 21:19

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak ocijenio je u izjavi za medije u Mostaru da je Sud BiH trebao pričekati s donošenjem nepravomoćne odluke o izručenju hrvatskog branitelja Tihomira Purde Srbiji jer srbijanske pravosudne vlasti još mogu obustaviti kazneni progon i povući zahtjev za njegovo izručenje nakon saslušanja sljedeći tjedan u pritvoru u BiH

Rekao bih da je u najmanju ruku neobično da je taj sud donio takvu odluku iako nije bio vezan ekstradicijskim rokom, budući da je Srbija zatražila Purdino saslušanje posredovanjem bosanskohercegovačkog odvjetništva, ustvrdio je Čolak, dodavš kako činjenica da saslušanje omogućuje da srbijansko pravosuđe zaustavi kazneni progon i povuče zahtjev za njegovo izručenje.

Dodao je da ne želi komentirati samu sudsku odluku jer ne želi prejudicirati postupak budući da je riječ o nepravomoćnoj odluci.

Upitan kako će postupiti ako prizivno vijeće toga suda o izručenju Purde odluči kao i prvostupanjsko, ministar Čolak je rekao da to ovisi o samu ekstradicijskom spisu.

"Spis mora sadržavati sve pojedinosti glede molbe za izručenje, što uključuje i dokaze o osnovanoj sumnji da je osoba počinila zločine", rekao je Čolak.

Sud BiH donio je prvostupanjsku odluku kojom je dopustio izručenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde srbijanskim pravosudnim tijelima.

Glasnogovornica toga suda Selma Hadžić izjavila je kako je sud ocijenio da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za Purdino izručenje srbijanskim pravosudnim tijelima, koja ga terete za navodne ratne zločine nad nemoćnim osobama i zarobljenicima.

Razmatrajući dokaze i dokumentaciju dostavljenu uza zahtjev za izručenje, sud je utvrdio kako Purda može biti izručen toj državi jer nije državljanin BiH niti je u njoj zatražio azil. Sud BiH također je utvrdio kako su tjeralicu za Purdom raspisala ovlaštena tijela te da je molba za njegovo izručenje dostavljena u zakonskom roku.

Odluka nakon istrage

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik togtužiteljstva Bruno Vekarić izjavio je u petak navečer kako ćetužiteljska odluka o slučaju vukovarskog branitelja Tihomira Purde bitidonijeta nakon što bude provedena istraga u tom predmetu. 'Mi ćemofaktički, nakon što provedemo istragu, bilo da se ona završi u Beogradu,ako on bude izručen, ili u BiH donijeti tužiteljsku odluku kadausporedimo sve one materijale koje imamo iz Zagreba, ono što smosakupili ovdje u Beogradu i ono što prikupimo, odnosno iskazi kojedobijemo u BiH“, rekao je Vekarić u izjavi za  televiziju B92.

Odlučujući o zahtjevu za Purdino izručenje, sud nije ocjenjivao same dokaze koji bi eventualno upućivali na njegovu krivnju, nego tek ispunjenje uvjeta koji su zakonodavstvom BiH i međunarodnim pravnim normama propisani da se neka osoba može izručiti nekoj državi.

Purdini odvjetnici Josip Muselimović i Ana Primorac najavili su u petak da će se žaliti na sudsku odluku, o čemu će odlučivati prizivno vijeće suda BiH. Ono, kako je objasnila Hadžić, konačnu odluku u takvim slučajevima donosi "razmjerno brzo".

Kakva god bude odluka prizivnog vijeća, u slučaju žalbe, pravorijek u cijelom slučaju imat će ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak. On odluku suda može prihvatiti, ali i preinačiti, odnosno sam odlučiti hoće li Purda na kraju ipak biti izručen Srbiji ili ne.

Prije toga, predstavnici državnog odvjetništva BiH na zahtjev višeg suda za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak će ispitati Purdu u svojstvu osumnjičenika za navodni ratni zločin.