SUĐENJE SANADERU

Sud danas odlučuje o snimci iz Marcellina

17.11.2011 u 09:21

Bionic
Reading

Bivšem premijeru i bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu nastavlja se suđenje za zloporabu položaja, ratno profiterstvo i primanje mita. Sanader je na Županijski sud u Zagrebu stigao već prije devet sati, kao i članovi njegovog odvjetničkog tima Jadranka Sloković i Čedo Prodanović

Odvjetnik Čedo Prodanović najavio je prije sedam dana da će obrana vrijeme između dvije rasprave iskoristiti za konzultacije oko svjedoka koje namjeravaju pozvati pa bi danas sucu mogli priopćiti jesu li odlučili na klupu za svjedočenje pozvati i premijerku Jadranku Kosor. Izvjesno je da će za svjedoke zvati Zsolta Hernadija i Imru Fazakaša.

Prošlog je tjedna optužnica za Hypo spojena s onom za slučaj Ina - MOL prema kojoj se Sanadera tereti da je uzeo 10 milijuna eura mita kako bi pogodovao MOL-u, odnosno kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom, iako na to nije imao pravo.

Na današnjoj i sutrašnjoj raspravi o svojim saznanjima o aferi Hypo trebali bi svjedočiti Tomislav i Vladimir Kurelec, te bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić koji je na proteklim raspravama često spominjan i prozivan.

Obrana bi danas trebala predložiti svoje dokaze i eventualno suca izvijestiti o svjedocima koje namjeravaju pozvati što se tiče druge točke optužnice, odnosno slučaja Ina - MOL.

Svojevrsni uvod današnjoj raspravi bilo je jučerašnje obraćanje javnosti Marija Čerhaka, vlasnika restorana Marcelino koji je DORH-u predao videosnimku sastanka bivšeg premijera Ive Sanadera i predsjednika uprave mađarskog MOL-a. Snimka još nije uvrštena među dokaze.

'Gospođa Sloković od mene je napravila slučaj kriminalca, zamijenila je teze pa se više govori o meni nego o djelu koje je počinjeno u mom restoranu. Ona je mene izuzela iz predmeta, a izvan sudnice me uznemiravala i plašila, označila me kao ugostitelja sklonog snimanju gostiju i slično. Time je mene i moju suprugu dovela u uznemirujuću situaciju te navukla na mene neke psihopate koji mi sada prijete', kazao je novinarima Čerhak.

Sudac bi na današnjem ročištu mogao objaviti je li snimka prihvaćena i uvrštena među dokazne materijale.