HNS PREDLAŽE

Suce Ustavnog suda treba imenovati predsjednik RH

02.04.2009 u 14:03

Bionic
Reading

Hrvatski sabor raspravio je danas prijedlog Odbora za Ustav i Poslovnik da se troje sudaca Ustavnog suda bira između petero kandidata, pri čemu je istaknuta potreba promjene dosadašnjeg načina izbora ustavnih sudaca, a HNS je predložio da suce ubuduće imenuje predsjednik države.

Vesna Pusić je u ime Kluba HNS-a za važeću proceduru izbora ustavnih sudaca kazala da je 'u najmanju ruku upitna', da uključuje puno 'arbitrarnih kriterija', te da je stoga nužno personalizirati odgovornost i utjecaj na izbor.

'Činjenica da se odluka prvo donosi na Odboru za Ustav, a da potom odlučuje Sabor daje velik utjecaj pojedinaca iz parlamenta na odluku o izboru sudaca, a nemaju nikakvu personaliziranu odgovornost za taj izbor. Eliminira se osobna odgovornost, ali se ne eliminira osobni utjecaj', rekla je Pusić.

Iznijela je HNS-ov prijedlog po kojemu bi ustavne suce imenovao predsjednik države. 'On ima prepoznatljivu osobnu odgovornost i snosi odgovornost za svoju odluku', poručila je.

HNS-ova zastupnica prigovorila je što se parlament ne izjašnjava o svim kandidatima, nego samo o onima s uže liste koju odredi Odbor za Ustav. Na taj način, kazala je, Sabor nema mogućnosti raspraviti o kandidatkinji Mirjani Juričić, koja nije ušla u uži izbor, a svojim je postupkom, kojim je, kaže, upozorila da ustavna sutkinja Slavica Banić ne ispunjava potrebne uvjete, pokazala da ima hrabrosti, znanja i sposobnosti potrebne za suca Ustavnog suda.

Predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks podsjetio je da je 2001. u ime HDZ-a, koji je tada bio u oporbi, predlagao da se pred plenarnu sjednicu izađe sa svim kandidatima za ustavne suce, ne samo s užom listom, ali da je SDP to tada odbio.

Složio se kako pri predstojećim promjenama Ustava treba razmotriti i promjenu načina izbora ustavnih sudaca, sve u cilju kako bi se što je moguće više smanjio utjecaj politike na izbor sudaca.

Hrvatski bi sabor, naglasio je Šeks, trebao javno dati do znanja da izbor ustavnih sudaca ne znači nikakvu političku trgovinu, da nije ništa nečasno, nego da svi sudionici tog procesa, od kandidatura do izbora, to čine na odgovarajući način.

Izrazio je nadu da će sutra, kada bi Sabor trebao tri ustavna suca birati između Mate Arlovića, Željka Potočnjaka, Agate Račan, Milana Radakovića i Miroslava Šeparovića, i vladajući i oporba podijeliti odgovornost za taj izbor, te da neće biti nikakvih opstrukcija.

Šeks se složio i s prigovorima da Ustavni sud sve više postaje četvrta instanca sudbene vlasti što ne bi trebao niti je za to nadležan, ističući kako Vladina radna skupina za promjenu Ustava razmatra i kako djelokrug i nadležnosti tog suda svesti na brigu o ustavnosti zakona i propisa te o zaštiti sloboda i prava građana.

Damir Kajin (IDS) pozvao je, pak, HDZ i SDP da se do sutra pokušaju dogovoriti oko izbora sudaca te 'javnost liše ove prividne neizvjesnosti'.

Ostali klubovi, izuzev HNS-a i IDS-a, nisu sudjelovali u raspravi, a SDP-ov zastupnik Ivo Josipović novinarima je izjavio da će njegov klub sutra pristupiti glasovanju na način da će svaki SDP-ovac glasovati po svojoj savjesti.