ove godine više od 3.000 zahtjeva

Subvencionirane stambene kredite koriste 63 obitelji s područja Bjelovarsko-bilogorske županije

11.12.2018 u 13:21

Bionic
Reading

Od 5200 obitelji koje su prošle i ove godine koristile program povoljnog stambenog kreditiranja, 63 su s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, priopćili su u utorak iz bjelovarsko-bilogorskog HNS-a, povodom predstavljanja rezultata ovogodišnjeg poziva za subvencionirane stambene kredite Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja

Ove godine pristiglo je 3033 zahtjeva, a u odnosu na prošlu godinu bilježi se porast od 26 posto, što je pokazatelj da je ova mjera dobro pogođena, poručuju HNS-ovci.

Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33 godine, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 386 eura, odnosno 2900 kuna.

'Do sada su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobrene 63 subvencije te su one poticaj mladim obiteljima kako bi ostali u našoj županiji, a ostalima su primjer kako se i kod nas može živjeti bez traženja posla u drugim županijama i stranim zemljama', rekao je Neven Alić, bjelovarsko-bilogorski dožupan i v.d. predsjednika regionalnog saveza HNS-a.

Bez obzira što se čini da je broj od 63 subvencije dosta mali s obzirom na ukupan broj pristiglih i odobrenih zahtjeva, iz HNS-a napominju kako je riječ o početnoj fazi projekta koji će se nastaviti u idućoj i 2020. godini.

Očekuje se kako će još pet do šest tisuća obitelji u čitavoj Hrvatskoj izgraditi ili kupiti kuću ili stan, pa iz te stranke pozivaju sve mlade da prate natječaje ministarstva i objave nadležnih tijela županije kako bi se broj subvencija povećao.