KOSOR SA SJEDNICE VLADE

'Stvari su se promijenile, ma što tko govorio'

03.08.2011 u 14:17

Bionic
Reading

U izvješću o provedbi Programa gospodarskog oporavka Vlada je iskoristila priliku da se pohvali nastojanjem da se naplati porezni dug. Ako se odobre svi zahtjevi, država bi mogla naplatiti čak 3 milijarde kuna

Premijerka Jadranka Kosor najprije se pohvalila podacima o zaposlenosti koji govore da je u lipnju zaposleno 13.727 osoba ili 1 posto više u odnosu na prošli mjesec. Što se tiče zaposlenih u obrtu ili slobodnim profesijama, rekla je, taj broj je veći za 1,3 posto.

Što se turizma tiče, ove godine Vlada bilježi 11 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja. U prvih šest mjeseci ukupni prihodi poduzetnika veći su za 1,8 posto u odnosu na prošlu godinu, kaže Kosor i dodaje:

'To su dobri pokazatelji koji govore da su se stvari promijenile i da se mijenjaju, što god tko o tome rekao na političkoj sceni.'

Posebno je istaknula da je Ministarstvo financija dobilo 3.603 zahtjeva za naplatom poreznog duga: 'Težina svih zahtjeva je gotovo 3 milijarde kuna, od toga je 862 zahtjeva već riješeno, odnosno odobrena je naplata u vrijednosti od 700 milijuna kuna.'

Vlada je donijela i Uredbu o izmjeni Zakona o tržištu plina te Odluku o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce
: 'Ovo je važna uredba da bismo pomogli poduzetnicima i hrvatskom gospodarstvu jer smo svjedoci toga da je cijena plina povećana za 14 posto i smatramo da to nije bilo osobito potrebno ni korektno!', rekla je Kosor.

'Za izlazak iz krize moramo činiti sve da hrvatsko gospodarstvo bude stabilnije i konkurentnije, da se ne ugrozi stabilnost gospodarstva, a ova odluka o povećanju cijene plina bila je u suprotnosti s time. Današnjom uredbom ćemo zadržati mogućnost da Vlada propisuje najviše cijene plina', kaže Kosor, potaknuta pismom i argumentima čelnika HUP-a.

Naime, Vlada je odlučila da će 'na određeno vrijeme' propisivati najviše cijene plina za povlaštene kupce u cilju zaštite gospodarskih interesa Hrvatske i osiguranja konkurentnosti.

Povlašteni kupci (oni koji godišnje troše do 100 milijuna metara kubnih plina) će, ako to Sabor usvoji, od sljedeće godine kupovati plin po najvećoj cijeni od 2,13 kuna po metru kubnom: 'Plin je jedan od strateških energenata u svijetu. Energenti su uvijek na razini mjerila konkurentnosti te uglavnom neutralni i zadržavaju se na razini EU-a. Hrvatska industrija plaća gotovo najskuplji plin u Europi, za što ne postoji opravdanje!', rekao je ministar gospodarstva Đuro Popijač i upozorio da 'u takvim uvjetima onaj koji je monopolist na tržištu mora biti kooperativan, usuglasiti cijene i ne smije ubijati svoje vlastite kupce i našu industriju'.

Popijač upozorava da je cijena plina od 1. studenog prošle godine narasla za čak 36 posto u industriji te kaže da to smanjenje plina neće ugroziti poslovanje Ine.