Novi IT program

Studiranje IT programa prema američkome modelu

16.03.2009 u 09:00

Bionic
Reading

S prvim zrakama sunca sigurno mnogi od vas već broje dane do kraja školske godine kada će konačno ponovno uzeti svoj ručnik za plažu i japanke i uputiti se na najljepše more na svijetu. No neki (čitaj: maturanti) bi prije toga trebali donijeti i jednu od važnijih odluka u svome životu, a to je ona gdje nastaviti obrazovanje. Stoga, ako do sada niste razmišljali o nastavku obrazovanja, krajnje je vrijeme da počnete!

Do kraja školske godine maturantima je preostalo malo više od dva mjeseca, a do prvoga roka prijamnih ispita za fakultete otprilike četiri mjeseca. Kada razmišljamo o tome koji fakultet odabrati, najčešće polazimo od toga kakvo je zanimanje koje se stječe nakon školovanja i je li fakultet koji odabiremo mjesto na kojem ćemo usvojiti nova znanja i vještine za posao koji priželjkujemo. Ne manje važan je i podatak o mogućnostima zapošljavanja nakon završetka fakulteta.

Na Američkoj visokoj školi za management i tehnologiju (American College of Management and Technology – ACMT), smještenoj u Dubrovniku, maturantima se od ove jeseni pruža mogućnost izbora novog IT programa. ACMT je dinamična međunarodna obrazovna ustanova i prva privatna visokoškolska ustanova u Hrvatskoj, a svi ponuđeni obrazovni programi u skladu su s programima na Rochesterskom institutu za tehnologiju (Rochester Institute of Technology – RIT). RIT je privatno i neprofitno sveučilište s više od 15.000 studenata osnovano 1829. Smješten je u Rochesteru u državi New York i nudi više od 230 različitih međunarodno priznatih akademskih programa.
Do sada je vladalo uvriježeno mišljenje da studenti koji završavaju studij prava ili ekonomije najlakše pronalaze posao. Međutim, ako bacite pogled na statistike, vidjet ćete da je najmanje nezaposlenih osoba baš među IT-evcima, a ne pravnicima ili ekonomistima. Štoviše, zanimanje IT stručnjaka oduvijek je bilo deficitarno zanimanje ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, a zbog njihove važnosti u daljnjem društvenom razvoju bit će traženi i u budućnosti.
Zašto odabrati IT program na ACMT-u? Program informacijskih tehnologija, koji se od rujna može studirati na ACMT-u, pruža najbolju kombinaciju teorijskih i praktičnih znanja, a veliki naglasak tijekom studija stavlja se na primjenu stečenih znanja. Posebnost ovoga programa je studentima osigurati vrhunsku pripremu za budući posao i profesionalne izazove u IT okruženju, nudeći specijalizaciju u određenim područjima poput web dizajna i razvoja weba, kreiranja i održavanja baza podataka, mrežnih aplikacija ili administracije sustava. Dok 'kompjutoraša' motivira samo računalo, kako funkcionira pod poklopcem, IT stručnjaka na ACMT-u motivira korištenje računala kao instrumenta za rješavanje ljudskih problema. Odnosno, ACMT-ov student stjecanjem diplome postaje IT stručnjak koji tehnologiju prilagođava korisnicima, a ne tjera korisnike da se prilagođavaju tehnologiji.

Novi IT program će se provoditi u malim grupama s profesorima koji potiču studente na interakciju, aktivno sudjelovanje u projektima i zadacima, samostalno razmišljanje, kritički pristup, donošenje odluka i upravljanje. Moderni računalni laboratoriji u kojima će studenti moći raditi paralelno na PC-u i Appleu, odnosno upoznati različite operativne sustave, najnovija tehnologija, mentorski rad i individualizirani pristup brojni su razlozi više za izbor ovoga odličnog IT programa.
Studenti IT programa na Američkoj visokoj školi za management i tehnologiju su ujedno i studenti američkoga RIT-a te se primjerice mogu odlučiti provesti godinu na RIT-u bez prethodnoga formalnog procesa prijelaza, što omogućuje dodatno širenje iskustava, a nakon završetka studija izdaju im se i hrvatska i američka diploma.

I uza sve to, ako se odlučite studirati na ACMT-u u Dubrovniku, nije na odmet spomenuti i da će vam ljeto dulje trajati…
Zato posjetite ACMT stranice i doznajte sve detalje o samome programu te koje uvjete trebate ispunjavati da biste postali student na ACMT-u.