PLENUM FILOZOFSKOG FAKULTETA

'Studenti neće stajati po strani dok se uzurpiraju demokratski procesi'

04.11.2016 u 20:14

Bionic
Reading

Plenum Filozofskog fakulteta (FF) u petak je izvijestio kako će tema sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak, 7. studenoga, ponovno biti Filozofski fakultet te poručuju kako neće stajati po strani i mirno gledati kako demokratske procese uzurpiraju oni koji Sveučilište svojataju u korist svojih privatnih interesa

Pritom su izvijestili da je 'o.d. dekana Željko Holjevac, urudžbirao zahtjev da Senat, umjesto Fakultetskog vijeća, imenuje izborno i žalbeno povjerenstvo za provedbu izbora za Studentski zbor čiji je pravni status upitan jer su posljedica nelegalnog raspuštanja Zbora'.

'Članove tih povjerenstava iz kvote nastavnika predložio je o. d. dekana Holjevac višoj instanci, pritom ponovno zaobišavši Fakultetsko vijeće matične institucije, jednako kao što je to učinio u slučaju imenovanja prodekana koje je također predložio Senatu umjesto Fakultetskom vijeću. Time se nastavlja sustavno i grubo zaobilaženje i ignoriranje Fakultetskog vijeća kao vrhovnog tijela odlučivanja te se Filozofskim fakultetom nastoji upravljati direktno iz Rektorata', stoji u izjavi Plenuma Filozofskog fakulteta (FF).

Iz Plenuma FF-a navode i kako je ideja o. d. dekana i rektora da članove spomenutih povjerenstava iz kvote studenata predloži Studentski zbor Sveučilišta u kojem, nakon raspuštanja Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, ne sjedi nijedan studentski predstavnik Filozofskog fakulteta.

Tvrde i da se izbor i imenovanje članova iz studentske kvote obavlja 'netransparentno, kroz privatne kanale i dogovore članova Predsjedništva Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu'.

'Na taj način studenti Filozofskog fakulteta nemaju mogućnost participacije u izbornom procesu koji se tiče isključivo njih. Možemo li onda očekivati da će na takav netransparentan i autokratski način ustrojena izborna infrastruktura za izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta rezultirati ičime doli neregularnostima i makinacijama?', pitaju se iz Plenuma FF-a te se oštro protive takvim postupcima koji, kako tvrde, 'isključivo služe servisiranju rektorovih vlastitih interesa i interesa njegova sveučilišne oligarhije'.

'Izvanredna sjednica Senata koja će se održati u ponedjeljak savršeno se uklapa u sramotni niz postupaka kojima se zadnjih mjeseci ignorira Vijeće Filozofskog fakulteta i izigravaju zakoni i demokratski procesi. Shodno tome, ne može se ne postaviti pitanje hoće li uskoro Senat umjesto Filozofskog donositi i neke druge odluke poput one o izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s KBF-om', priopćuju iz Plenuma FF-a.

Poručuju i da studenti neće stajati po strani dok se uzurpiraju demokratski procesi.

'Ako Senat Sveučilišta kao najodgovornije tijelo od svega navedenog pere ruke, studenti će morati na sebe preuzeti obranu Sveučilišta kao javnog dobra. Dekan Previšić je otišao, a vrijeme je da ode i rektor i svi preostali njegovi pijuni. Filozofski je naš!', poručuje Plenuma FF-a.