KORUMPIRANI U SPORTU

Struka osudila Jovanovićevo neuspješno 'isušivanje močvare'

07.09.2012 u 11:36

Bionic
Reading

Brisanje stavka iz Zakona o sportu kojim je bio spriječen pristup sportu, odnosno upravama i nadzornim odborima sportskih organizacija, svima protiv kojih je pokrenut postupak za ozbiljnije kazneno djelo po mišljenju pravnih stručnjaka i aktivista za borbu protiv korupcije – nije dobar potez

Zakonskim izmjenama, na što je upozorio Večernji list, osobama protiv kojih se, primjerice, vodi postupak za korupciju ili organiziran kriminal omogućen je ostanak na funkciji, donošenje odluka i raspolaganje novcem sportskih kolektiva sve dok im eventualna presuda ne postane pravomoćna.

Pravna struka smatra kako se time ne šalje dobra poruka javnosti, prije svega zbog činjenice da je upravo ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nimalo biranim riječima najavljivao borbu protiv korupcije i kriminala u sportu. Ostale su posebno upamćene njegove najave kako će 'isušiti močvaru blata i nemorala koji se uvukao u hrvatski sport'.

'U svim slučajevima kad je u kaznenom postupku utvrđeno da postoji osnovana sumnja, što znači da su prikupljeni neki dokazi protiv određene osobe da je počinila određeno kazneno djelo, ona ne bi trebala biti ni na kakvim funkcijama, odnosno na pozicijama koje su političke naravi ili gdje se traži ne samo određena stručnost, nego i moralnost, vjerodostojnost, poštenje', smatra Zlata Đurđević, profesorica kaznenog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Po njezinu mišljenju, osobi protiv koje se vodi kazneni postupak 'trebalo bi biti onemogućeno upravljati javnim i općim dobrom do završetka kaznenog postupka'. Kao razlog navodi činjenicu kako bi u svakom konkretnom slučaju bilo 'poljuljano povjerenje javnosti u tu osobu što je pretpostavka za obavljanje određene funkcije'.

'I tu nema razlike radi li se o sportu ili nekom drugom području kad su posebne pozicije u pitanju. Ako to vrijedi za druge vrste radnih mjesta, odnosno za obične građane i njihova radna mjesta, svakako bi trebalo vrijediti i za pozicije na kojima se traži vjerodostojnost i povjerenje javnosti', ukazuje prof. Đurđević.

I njezin kolega s Pravnog fakulteta u Splitu Mirko Klarić smatra kako se zakonskim izmjenama, odnosno omogućavanjem da u upravama ili nadzornim klubovima sjede ljudi protiv kojih se vodi određeni kazneni postupak šalje loša poruka. No, napominje kako 'to ide temeljem Ustavnog načela da je svatko nevin dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja'.

Zakon o sportu je jako loš i trebalo bi pristupiti njegovoj reformi – donošenju novog zakona ili unošenju nekih novela koje bi dovele do određenih poboljšanja. Kao primjer navest ću apsurd po kojem je HNS iznad Ministarstva sporta. Zapravo bi ministarstvo trebalo biti krovno tijelo koje definira sve odnose u sportu, a HNS je samo jedna od udruga registrirana sukladno pozitivnim hrvatskim propisima i ne može biti iznad niti jednog tijela hrvatske države', smatra Klarić.

U kritikama izmjena Zakona o sportu Klarić ukazuje i kako 'nije dobro da nema inspekcijskog nadzora u sportu', te da 'ni ministar, niti druga tijela koje bi se za to zadužila, nemaju ovlasti suspenzije i pojedinih sportskih klubova, ukoliko se sumnja na korupciju ili kriminal, pa čak i cijele lige'.

'Država ne može biti talac nekolicine osoba koje se bave mutnim poslovima', ukazuje Klarić.

I po mišljenju Zorislava Antuna Petrovića iz Transparency Internationala Hrvatska 'svakako bi bilo u interesu ne samo sportskih djelatnika i sportaša, nego i društva u cjelini, da se upravo u sportskim aktivnostima ostvare najviši mogući kriteriji'.

'Pridjev 'sportski' još uvijek ima, nadam se, sportsku konotaciju koja podrazumijeva poštenu utakmicu, korektan odnos prema protivniku i naravno poštivanje svih pravila bar sportske igre. Ovako se može otvoriti pandorina kutija, jer smo već do sada u nekim sportovima imali ljude čije djelovanje se nikako ne bi moglo povezati sa terminom 'sportski' i koji su pozicije u nekakvim sportskim savezima i društvima koristili prvenstveno da bi zadovoljili svoje apetite na drugim područjima', razmišlja Petrović.

Komentirajući činjenicu da su u nekim državnim službama osobe za koje se doznalo kako se protiv njih vodi kazneni postupak udaljene s posla, istaknuo je da 'za državne službe, odnosno za rad u tijelima javne vlasti, i moraju biti najčvršći kriteriji'.

'Definitivno bi bilo dobro da se i u sportu ti visoki kriteriji primjenjuju, jer je u sport uključeno jako puno djece, kroz sport se formira osobnost i kad netko vidi da u sportu koji bi trebao biti čist i neopterećen kriminalom, odnosno primjer za sve drugo, vidite da se na neprimjeren način upravlja ili čak pobjeđuje, onda se šalje loša poruka i društvo se zagađuje', zaključuje Zorislav Antun Petrović.

Ministar Željko Jovanović za Večernji list je rekao kako novim zakonskim rješenjima nije otežano rješavanje korupcije u sportu. 'Ne može netko biti kriv prije nego što mu se to dokaže pravomoćnom sudskom presudom', upozorava ministar Jovanović.