HULIGANSKI NAPAD

Stručnjak za sigurnost: Zakazala je policija na stadionu

17.06.2016 u 23:11

Bionic
Reading

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić za Dnevnik 3 komentirao je sa sigunosnog aspekta napad huligana na utakmici Hrvatska - Češka, ističući da je najveći propust napravljen na samom stadionu

Laušić je naglasio da je zakazalo nekoliko sigurnosnih 'prstena'. Potvrdio je neslužbene informacije da je SOA znala da se pripremaju huliganski napadi navijača i o tome obavijestila cijeli državni vrh i mjerodavne institucije, ali i francuske partnere.

'Očito je da je SOA raspolagala sa saznanjima o mogućim akcidentnim situacijama i sigurno ih je proslijedila partnerskim službama u Francuskoj', kaže Laušić

Smatra da je zakazao drugi 'prsten', a to je sigurnosna provjera prilikom kupnje personaliziranih ulaznica. 'Kupnja ulaznica očito je prošla bez toga da se stopira odlazak takvih navijača', ističe Laušić.

Treći prsten su granični prijelazi i prolazak kroz zemlje tranzita i ulazak u Francusku. I taj prsten je zakazao, tvrdi Laušić, koji smatra da su pirotehnička sredstva vjerojatno nabavljena u Francuskoj.

Upitan kako je moguće unijeti sva ta pirotehnička sredstva na stadion, Laušić je ustvrdio da je pirotehnika očito ranije unesena na stadion, a zakazala je policijska provjera (sterilizacija) stadiona prije utakmice.

Laušić ne isključuje ni mogućnost da je došlo do propusta prilikom ulaska u stadion zbog velikog broja navijača, ali iznenađuje ga da je tolika količina pirotehnike mogla ući na stadion a da nije detektirana.

'Ako su unijeli baklje i topovske udare, mogli su unijeti bilo koje eksplozivno sredstvo', zaključuje Laušić.