SLUČAJ EMIGRANATA

Stručnjak za sigurnost ukazao na ozbiljne nelogičnosti i prozvao Orepića

18.12.2016 u 21:30

Bionic
Reading

U RTL-u Danas gostovao je stručnjak za međunarodnu sigurnost i profesor Vlatko Cvrtila koji je komentirao cijelu situaciju emigranata natrpanih u kombi, a za neke nelogičnosti koje se otkrivaju u slučaju traži dodatno pojašnjenje ministra Vlahe Orepića

Timovi hitne medicinske pomoći zbrinuli su u subotu navečer u više bolnica 42 muškarca koji su u vrlo lošem zdravstvenom stanju zatečeni u kombiju prilikom redovite prometne kontrole na autocesti A3 kod Novske. Ukupno je u kombiju bilo 67 ljudi, a tijekom subote uhićena su dvojica Bugara koji su krijumčarili emigrante.

Komentirajući za RTL razvoj situacije, stručnjak za međunarodnu sigurnost i profesor Vlatko Cvrtila upozorio je na nekoliko detalja.

Na upit novinarke pretpostavlja li da su se emigranti ukrcali u Srbiji jer su liječnici potvrdili da su tako, izloženi trovanju i hladnoći, putovali tri dana, Cvrtila je rekao da je to sad zanimljivo, jer nitko nije rekao kako je taj kombi prešao granicu i je li prešao granicu, odnosno kako su ti jadni ljudi prešli granicu. 'Jesu li to prešli preko zelene površine pa su se onda ukrcali negdje u Hrvatskoj u kombi ili je taj kombi prešao preko granice što je sad, naravno, jedno zanimljivo pitanje kako je mogao prijeći preko granice i kako oni nisu otkriveni na samoj granici', komentirao je Cvrtila.

Ministar Orepić rekao je da je sustavna akcija trajala nekoliko dana te je vrlo suzdržan oko svih informacija pa se postavlja pitanje zašto ih nisu ranije zaustavili ako su ih pratili jer su bili ugroženi životi.

'To je, u svakom slučaju, pitanje za policijsku istragu i mislim da bi policija trebala dati odgovore koje u ovom času nemamo. Možemo samo pretpostavljati. Oni su dosta daleko od granice, dakle, ako je to išlo preko hrvatsko-srpske granice onda su oni podosta daleko i može se vrlo lako dogoditi da je to zapravo bila slučajna stvar, zato mislim da bi policija trebala dati odgovore na ova pitanja. Mislim da je to jako bitno za hrvatsku javnost. Ministar Orepić je rekao da mi jako dobro kontroliramo granicu, ali je očito da postoje određeni propusti i mislim da bi hrvatska policija trebala dati hrvatskoj javnosti odgovore na pitanje kako se to moglo dogoditi. Na svu sreću, tragedija je izbjegnuta i to je ono što je u cijeloj priči dobro', zaključio je Cvrtila.