igor rudan

Stručnjak za globalno zdravlje objašnjava zašto je svijet na oprezu kad je u pitanju koronavirus

27.02.2020 u 08:46

Bionic
Reading

Zbog čega su znanstvenici na oprezu kada je u pitanju novi koronavirus za razliku od gripe, u svojoj je objavi na Facebooku objasnio hrvatski međunarodno priznati stručnjak za područje globalnog zdravlja Igora Rudan, direktor Centra za globalno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu i direktor suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije Sveučilišta u Edinburghu

Međunarodno priznati stručnjak za područje globalnog zdravlja Igor Rudan na svojem je Facebooku, između ostaloga, objasnio koja je razlika između gripe i novog koronavirusa:

'Za razliku od gripe, novi koronavirus nam je nepoznat i oprezni smo najviše zbog toga da nas ne bi iznenadio. Ako taj virus trenutno ima ikakav interes, to je da se prilagodi ljudskoj vrsti kao svom novom rezervoaru u kojem će se nastaviti množiti, a ne da nas ubija. Virus sada, širenjem kroz ljudsku vrstu, nastavlja mutirati kako bi nam se što brže i bolje prilagodio. Mnoge od tih mutacija učinit će ga manje opasnim za naše zdravlje, jer će nam se na taj način bolje prilagoditi. Međutim, neke bi ga nasumične mutacije mogle učiniti i opasnijim, a zbog toga moramo biti na oprezu dok ga bolje ne upoznamo i dok se pandemija ne završi. Nije vjerojatno da će novi koronavirus mutirati na način da bi u mnogih zaraženih mogao postati značajno opasniji nego što je sada, ali to ćemo smjeti definitivno tvrditi tek kada pandemija završi', napisao je Rudan.

Rudan u objavi ponavlja kako nema razloga za paniku.