DUGOTRAJNA BORBA

Stručnjak iz Svjetske zdravstvene organizacije savjetuje kako se pripremiti za drugi val zaraze

12.04.2020 u 08:37

Bionic
Reading

Izvanredni profesor doktor znanosti Josip Car, stručnjak za zdravstvene sustave - direktor Centra za istraživanje narodnog zdravlja i direktor Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za digitalno zdravlje i zdravstvenu edukaciju, LKC Medicine, Imperial College London i NTU Singapur, gostovao je u Temi dana HRT-a

COVID-19 je pandemija bez presedana i predstavlja izazov za sve zemlje svijeta, naglasio je na početku. Odgovor svih zemalja svijeta ocijenio je iznimnim, a reakciju Hrvatske odvažnom, brzom i s pravim mjerama.

Izrazivši se sportskim jezikom, rekao je da u prvih 20 minuta prvog poluvremena Hrvatska pobjeđuje s dobrim golom razlike. Ali, to je tek početak, i zato trebamo ustrajati, jer se rezultat brzo može promijeniti, rekao je.

Nije želio prosuđivati o tome koliko je koja zemlja uspješna u borbi protiv novog koronavirusa. Usporedio je smrtnost u Njemačkoj i Švedskoj, koja je nekoliko puta viša nego u Hrvatskoj, i kazao da nas to može ohrabriti, ali da moramo ostati oprezni.

  • +10
Koronavirus u Kini Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Reakcija precizna i brza, bez da društvo stane

Singapur brojni stručnjaci ističu kao uzor, primjer odlučnog i odličnog pristupa borbi protiv širenja koronavirusa, a Car kaže da je to stoga što se Singapur od pojave SARS-a 2002./2003. godine spremao na novu pandemiju. Bili su spremni i reagirali brzo, snažno i s preciznim mjerama koje nisu zaustavile društvo, ali su zaustavile širenje infekcije.

'Sredinom ožujka epidemija je eskalirala u drugim dijelovima svijeta te su se Singapurci masovno počeli vraćati, a nekoliko stotina njih, iako bez simptoma, bilo je zaraženo te je došlo do drugog vala zaraze. Poruka je Singapura da je ovo dugotrajna borba, moramo biti spremni za sve situacije', kaže Car.

Koliko često i kada testirati?

'Hrvatski pristup testiranju polučio je odlične rezultate, dodao je. Test nije 100 posto precizan, u različitim fazama bolesti, osobito u ranoj, može biti negativan iako je osoba inficirana. Moramo dublje promišljati koliko često i kada testirati. Najučinkovitije u borbi s virusom su mjere izolacije, u smislu sprečavanja širenja zaraze. Testiranje je bitno za one koji su izloženi, npr. zdravstvene radnike', smatra Car.

Dodaje kako bi doprinos praćenja ljudi u samoizolaciji putem mobitela bio iznimno vrijedan u borbi protiv koronavirusa, iako naglašava da takvo što mora biti oprezno i pažljivo provedeno.