opasna droga

Stručnjaci: Nakon pušenja 'osvježivača zraka' djeca postaju agresivna, a mogu i umrijeti

09.05.2018 u 21:01

Bionic
Reading

Zbog konzumiranja takozvanog osvježivača zraka u osječkoj bolnici je u razmaku od samo nekoliko dana hospitalizirano šestero djece u dobi od 13 do 17 godina, a prije tri godine 15-godišnji dječak u Zagrebu je umro. O tom problemu razgovarali smo s pročelnicom Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek Katarinom Dodig Ćurković

'Problem je u cijeloj Hrvatskoj. Želimo upozoriti roditelje jer ide kraj školske godine, vrijeme je maturalaca i matura, završava se osmi razred, da obrate pažnju na svoju djecu koja su stalno u pogonu, vani', govori za tportal doc. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Osijek i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dječju psihijatriju.

'To nisu standardni osvježivači nego se prodaju po smart shopovima, pa djeca to motaju, zapale i puše. Ne znam odakle im takva ideja uopće!', upozorava Dodig Ćurković napominjući kako djeca strašno mijenjaju ponašanje, postaju agresivna prema okolini, imaju halucinacije i osjećaj kao da ih netko proganja, pretjerano se znoje, javlja se tahikardija, ubrzani rad srca.

'Imaju strašan strah od prostora i ljudi da će ih netko ubiti, da će sami sebi nešto loše napraviti. Ne spavaju', opisuje kliničku sliku ova liječnica napominjući kako je djetetov mozak najosjetljivi u fazi razvoja te da se mogu 'poklopiti loše stvari' u kombinaciji s određenim predispozicijama i situacijama koje ne mogu znati.

'Agresija bude vrlo burna, djeca dolaze u konflikt s mlađom braćom i sestrama, fizički napadaju roditelje, otresita su, ne jedu, mijenjaju dan za noć i slična ponašanja. To je znak za uzbunu, da roditelji trebaju nešto poduzeti', alarmira Dodig Ćurković napominjući kako se dobna granica sve više spušta kod djece prilikom doticaja s psihoaktivnim tvarima s kojima dolaze u doticaj već s 13 godina te da je problem što je to tek samo početak.

Zbog posljedica pušenja takozvanog osvježivača zraka prije tri godine u središtu Zagreba preminuo je 15-godišnji dječak. Radi se o drogi koju je pedijatar Igor Berecki na svojem Facebooku opisao: 'Sintetska ulična droga, vrlo snažan i po život opasan derivat THC-a (poput kemijski izmijenjenog i znatno pojačanog ekstrakta marihuane), koji se unosi pušenjem'.

'Ne zavaravajte se glupostima, ne shvaćajte ih neozbiljno. Znam roditelje koji su nakon 'edukacije' na roditeljskim sastancima u školama doslovce shvatili riječ 'osvježivač', pa su iz kuće u panici izbacili sve Glade, Ambi-Pur, Air-Wick i šta-ti-ja-znam-koje OSVJEŽIVAČE zraka / WC-a (posve bezopasne mirise!), dok su im djeca u svojim sobama nastavila pušiti drogiranu suhu travu', piše na svojem Facebooku i dr. Berecki koji zaključuje:

'Od toga se umire. Od toga su već umrla djeca. Prava djeca. Nečija djeca. To NIJE osvježivač zraka.

Najgore od svega -- naziv 'osvježivač' je toliko raširen da narkotik i dalje prolazi 'ispod radara' tržišnim inspekcijama, carinicima na uvozu i policiji i nalazi se u SLOBODNOJ PRODAJI u trgovinama 'zdravog življenja' (najčešći naziv: Smart Shop), zajedno s vodenim hookah-lulama, pušačkim bongosima, mirišljavim štapićima i ostalim priborom za pušenje i 'rekreativno drogiranje''.