rat u ukrajini

Stručnjaci pregledali raketiranu nuklearku Zaporižje: Stanje šest reaktora je stabilno, nema zabrinutosti

21.11.2022 u 22:20

Bionic
Reading

Nema trenutne zabrinutosti glede nuklearne sigurnosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, kojom upravlja Rusija, unatoč granatiranju koje je krajem tjedna izazvalo veliku štetu, rekla je u ponedjeljak UN-ova agencija za atomsku energiju, nakon što su njeni stručnjaci pregledali elektranu

Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA, čija su četiri člana osoblja smještena u elektrani Zaporižja, najvećoj u Europi, u nedjelju je poručila da je krajem tjedna došlo do najvećeg granatiranja u proteklih nekoliko mjeseci, no da ključni sigurnosni sustavi nisu pogođeni.

Rusija i Ukrajina se posljednjih mjeseci međusobno optužuju za granatiranje, u kojem su oštećene zgrade i dalekovodi, čime je prekinuta opskrba električnom energijom, ključna za hlađenje šest reaktora i sprečavanje taljenja njihovih jezgri. Ti dalekovodi nisu oštećeni u granatiranju krajem prošlog tjedna.

"Oni (stručnjaci IAEA-e) su mogli potvrditi da je - unatoč ozbiljnosti granatiranja - ključna oprema ostala netaknuta i da nema trenutne zabrinutosti glede nuklearne sigurnosti", poručila je Međunarodna agencija za atomsku energiju u izjavi objavljenoj u ponedjeljak navečer.

"Stanje šest reaktora je stabilno, a potvrđen je integritet potrošenog goriva, novog goriva i radioaktivnog otpada niske, srednje i visoke razine u njihovim skladišnim prostorima", rekla je IAEA, dodavši da je došlo do "velike štete diljem lokacije".

  • +11
NE Zaporižje Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik

Šteta uključuje nekoliko palih granata na glavnoj cesti uz reaktore, šrapnel koji je pogodio cijevi sa stlačenim zrakom, manju vidljivu štetu na cjevovodu za protupožarne prskalice i oštećenja na krovu posebne pomoćne zgrade.

"Ovo je velik razlog za zabrinutost jer jasno pokazuje intenzitet napada na jednu od najvećih nuklearnih elektrana u svijetu", rekao je šef IAEA-e Rafael Grossi.

Grossi mjesecima upozorava na rizik od moguće katastrofalne nesreće zbog granatiranja i zalaže se za stvaranje zaštitnog područja oko elektrane. Agencija IAEA je rekla da je Grossi "pojačao intenzitet svojih konzultacija" glede zaštitne zone nakon granatiranja krajem prošlog tjedna.