jasan stav

Štromar: Pozdravu 'za dom spremni' nema mjesta u našoj javnosti

03.10.2017 u 17:26

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS) u utorak je u Osijeku ponovio kako ustaškom pozdravu 'za dom spremni' nema mjesta u našoj javnosti

Štromara su za boravka u Osijeku novinari tražili da komentira zakonski prijedlog IDS-a o propisivanju zatvorskih kazni od šest mjeseci do dvije godine za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, uključujući i pozdrav 'za dom spremni'.

On je ponovio kako tom pozdravu 'nema mjesta u našoj javnosti' te dodao kako će se vidjeti koje će prijedloge donijeti Vijeće za suočavanje s prošlošću, a onda će Sabor donijeti odluku. 

Čekamo odluku Vijeća ali ne znači da ćemo je kao takvu prihvatiti, već ćemo inzistirati da nema toga pozdrava, bez obzira kakvu odluku donese Vijeće, rekao je Štromar.

Na upit o subvencioniranim stambenim kreditima Štromar je izvijestio kako je do danas zaprimljeno 1988 zahtjeva, a obrađeno više od 1500, pri čemu oko 1300 ima svu potrebnu dokumentaciju, dok su neki nepotpuni, a vrlo malo ih je odbačeno.

Dodao je kako će se zahtjevi primati do sredine ili kraja idućeg tjedna, a o tome javnost obavijestiti ovoga tjedna.

Na upit koji su kriteriji za odobrenje subvencija, Štromar je rekao kako će subvencionirani kredit dobiti svi 'koji imaju pravovaljanu dokumentaciju i ako imaju kreditnu sposobnost, koju utvrđuje banka i ako imaju svu  dokumentaciju, koju je tražila Agencija za pravni promet i posredovanje  nekretninama (APN)'.

Dodao je kako ne zna koliko je točno kredita do sada realizirano u bankama, ali da se 'ovih dana potpisuje jako puno ugovora'.