javna rasvjeta u zagrebu

Štromar poništio Bandićevu odluku, a državni tajnik tvrdi: Netko je kriv za to što se ne poštuje zakon

16.10.2018 u 16:30

Bionic
Reading

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo je Odluku o obustavi odluke o obavljanju komunalnih djelatnosti na temelju ugovora, a koju je prije mjesec dana usvojila Skupština Grada Zagreba. Tom odlukom Zagreb je poništio Odluku o određivanju poslova javne rasvjete i zapravo je omogućeno da je jedna tvrtka unedogled održava

Oporba u Zagrebačkoj skupštini u nekoliko navrata je uz potporu HDZ-a uspjela minirati zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, optužujući ga da posao vrijedan 32 milijuna kuna godišnje namješta tvrtki koja i sada obavlja poslove održavanja javne rasvjete.

Kako odluka nije prolazila, Bandić je zbog svega prijetio raskidom koalicije, što je pak prijetilo i raspadu koalicije na državnoj razini, ali se u rujnu HDZ predomislio i nakon dviju dorada podržao je Odluku o obavljanju komunalnih djelatnosti.

Naime, ugovor sa sadašnjim održavateljem javne rasvjete istječe 17. listopada, a donesenom odlukom bi mu se omogućilo da obavlja posao pod istim uvjetima i cijeni sve dok se ne izabere novi na javnoj nabavi, što je moglo trajati unedogled, a s druge strane omogućilo je gradonačelniku da bude taj koji će sklopiti ugovor bez odgovaranja Skupštini.

'Ovo je neugodna situacija za gradsku upravu jer su na Skupštini prošli mjesec uvjeravali da je upravo zbog isteka ugovora potrebno donijeti novu odluku u skladu s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu. Zastupnici su bili obmanuti od uprave jer očito to nije bilo u skladu s novim zakonom', rekao je zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Renato Petek gostujući u Studiju 4 na HRT-u.

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir naveo je da se zakon morao donijeti jer nije bio usklađen s onim o javnoj nabavi i da je to već duže vrijeme zamjerala Europska komisija, uz dodatak da se u jedinicama lokalne samouprave neki ugovori daju bez javne nabave i mimo zakona o javnoj nabavi.

'Svi ugovori koji su bili na snazi i koji su vrijedili u vrijeme donošenja zakona nastavljeni su biti konzumirani. No zakon je nedvosmisleno propisao da čim taj ugovor istekne, on se ne može produžiti, nego se treba po zakonu o javnoj nabavi sklapati novi ugovor. Grad Zagreb je preko Skupštine grada Zagreba donio odluku da će se produžiti postojeći ugovor o održavanju javne rasvjete, a njome se ne poštuje zakon. To nije po zakonu i Ministarstvo je radi zaštite zakonitosti i ustavnosti i prava građana poništilo odluku Skupštine', dodao je Uhlir.

Iz Grada su pak priopćili da je novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu propisano kako predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave odlukom određuje koje su to komunalne djelatnosti te da se zakonom određuje postupak odabira osobe s kojom se sklapa ugovor o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti, kao i da se sklapanje i provedba te izmjene tog ugovora provode prema propisima o javnoj nabavi.

Također kažu da se ovom odlukom o određivanju komunalnih djelatnosti koje se obavljaju na temelju ugovora propisuje da se na području Grada Zagreba povjerava održavanje javne rasvjete na takav način i da bi u slučaju isteka ugovora bila ugrožena djelatnost javne rasvjete s mogućim posljedicama po život i imovinu građana u slučaju nefunkcioniranja te djelatnosti.

Međutim Uhlir je naveo kako postojeći ugovori vrijede do njihovih isteka te da nema daljnjeg i šireg tumačenja toga.

'Što se tiče možebitnih ugroza ili poteškoća ako se postojeći ugovor ne produži na način na koji je to Grad Zagreb zamislio, naprosto se tu radi o dobrom upravljanju gradom. Ne može se uvijek situacija dovesti do ruba izdržljivosti i onda tražiti nezakonska rješenja. Onaj tko upravlja gradom mora znati što se zbiva, morao je znati da se u Saboru donio zakon 13. srpnja u dva čitanja i da je stupio na snagu 4. kolovoza - sve se znalo šest mjeseci unaprijed. Trebalo se pristupiti javnoj nabavi, a službe u Gradu Zagrebu nisu odradile svoj posao. Neprihvatljivo je objašnjenje da bi se Zagreb našao u teškoj situaciji. Netko je kriv za to što se ne poštuje zakon', rekao je Uhlir.

Petek je pak podsjetio da je za 30. listopada zakazana nova sjednica Skupštine i da vjeruje da će po hitnom postupku doći prijedlog nove odluke.

'To je samo nastavak dovođenja zastupnika i Gradske skupštine do trenutka da se nešto mora hitno riješiti. Ovo je sramota za Grad Zagreb', zaključio je Petek.