nakon ostavke

Na pitanje boji li se kaznenog progona Kuščević poručio: 'Hvaljen Isus. Ne bojim se'

09.07.2019 u 09:55

Bionic
Reading

Lovro Kuščević dan nakon što je dao ostavku upitan je je li otišao iz Vlade jer HDZ-u radi preveliku političku štetu, na što je kratko odgovorio kako to nije razlog ostavke, dok je na pitanje boji li se kaznenog progona odvratio s 'Hvaljen Isus'

'Ne. Ako ste pratili moje ranije izjave, vidjet ćete da sam uvijek govorio da ću otići kada dođe prvi dan da mi bude teško dolaziti na posao', pojasnio je razloge ostavke Kuščević.

Upitan boji li se kaznenog progona, Kuščević je novinarki odvratio pozdravom 'Hvaljen Isus' te je kratko dobacio: 'Ne, ne bojim se kaznenog progona.'

Potpredsjednik Vlade iz redova HNS-a Predrag Štromar također je komentirao njegovu ostavku jer ju je, među ostalim, od premijera Andreja Plenkovića tražio HNS.

'Razgovarali smo i nadam se da takve stvari više neće puniti naslovnice i biti u medijima, da će se više govoriti o reformama i o onome što stvarno radimo, što treba raditi', izjavio je Štromar.

Na pitanje očekuje li HDZ-ovu odmazdu zbog pritiska oko Kuščevićeve ostavke, Štromar je odgovorio kako treba razgovarati argumentirano.

'Razgovarali smo i razgovarat ćemo te hajdemo iskoristiti ovih godinu dana da obavimo ono što trebamo napraviti', odgovorio je.

Za Kuščevićeva savjetnika Željka Holika, koji je u vrijeme vlade Zorana Milanovića savjetovao i tadašnjeg ministra i današnjeg šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka, Štromar je rekao da ga je upoznao prije 15-ak godina, kada je bio u Varaždinskoj županiji, te da s Vrdoljakom nije razgovarao o tome.

  • +7
Ilustrativna galerija / Lovro Kuščević dolazi na sjednicu Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je kako je razlog ostavke Lovre Kuščevića svakodnevno produciranje novih okolnosti oko rada ministra. 'To je otežavalo rad Vlade, prvenstveno ministrov rad, te se nije mogao posvetiti svom poslu u Vladi, a bilo je to očekivano od njega i premijer je to prihvatio', rekao je Bačić.

'Ostavka ministra nema veze s ultimatumom HNS-a', kazao je Bačić.

Bačić nije govorio tko će biti novi ministar Uprave, no tportal iz izvora u HDZ-u doznaje kako nasljednik Lovre Kuščevića neće biti državni tajnici Darko Nekić i Josipa Rimac.

Državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac također je komentirala Kuščevićevu odluku.

'Sigurno je to da je postupio dobro, kad čovjek sam osjeti da funkcija koju obnaša stvara teret njemu, stranci, obitelji... on zna koliko mu je bilo teško kad je donosio odluku', prenosi N1 izjavu Josipe Rimac.

  • +28
Josipa Rimac Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Na pitanje hoće li ona biti Kuščevićeva nasljednica, Rimac je odgovorila kako u ovom trenutku premijer Plenković jedini zna tko će biti nasljednik i da treba pustiti da on to sam kaže. Dodala je i kako vjeruje da će HNS ostati u Vladi.

HNS-ov saborski zastupnik Milorad Batinić rekao je novinarima u Saboru kako će danas popodne na koalicijskom sastanku razgovarati s partnerima iz HDZ-a te je izbjegao direktno odgovoriti na pitanje očekuju li kakvu odmazdu zbog postavljanja ultimatuma HDZ-u oko ostavke Lovre Kuščevića.

Na pitanje je li saborski klub HNS-a jedinstven, Batinić je rekao kako su i više nego jedinstveni. Hipotetski scenarij izbacivanja HNS-a iz vladajuće koalicije, kaže Batinić, neće se dogoditi jer se HNS po njegovom sudu prema HDZ-u cijelo vrijeme ponašao korektno.