OSAM MJESECI NAKON MASOVNIH RUŠENJA

Štromar i Opara šetali među kupačima na Žnjanu: 'Uspjeli smo'

11.07.2018 u 13:47

Bionic
Reading

Osam mjeseci nakon što su zajednički uklonili tridesetak bespravnih objekata na splitskoj plaži Žnjan ministar Predrag Štromar i gradonačelnik Andro Krstulović Opara prošetali su se privremeno uređenim kupalištem i pohvalili se viđenim. Žnjan je, kažu, već danas postao prekrasna plaža - a za dvije godine, kada se uredi, bit će 'najljepša na Mediteranu'

'Koncem prošle godine ovdje su vladali nered, kaos i bezakonje, a sada je puno ljepše. Znam da je bilo puno skeptika, no dokazali smo da dobrom suradnjom grada i države možemo uvesti red', kazao je Štromar nakon podulje šetnje plažom.

'Ovo je poruka i dokaz drugim bespravnim graditeljima da takvom ponašanju više nema mjesta u ovoj državi, da će ih ilegalna gradnja jako skupo koštati i da smo odlučni sačuvati prostor i ostaviti ga novim generacijama. Nakon legalizacije znatno je smanjen broj prijava i stvarnog kršenja zakona, no još uvijek ih ima i jasno poručujem da će svi kršitelji zakona doći na red, uz velike kazne i troškove na njihov račun', dodao je.

Krstulović Opara pohvalio se da je postignut prvi cilj oko Žnjana, a iduće etape slijede nakon što ove jeseni Gradsko vijeće usvoji urbanistički plan i nakon što započnu radovi na konačnom uređenju plaže. 'Kako je već rečeno, Žnjan će biti paradigma ne samo za Split, nego i za uvođenje reda u prostor u cijeloj Hrvatskoj', kazao je splitski gradonačelnik.

  • +6
Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Dio kupača u prolazu mu se požalio na manjak hlada i zelenila, pa je objasnio da je zasađen cijeli niz zelenih površina i tamarisa - ali tek konačnim rješenjem realizirat će se gusta zelena zona, za koju su se u velikoj anketi izjasnili građani. 'Kad bih imao čarobni štapić, odmah bih ovdje posadio šumu. A da smo to učinili prije dvadeset godina, danas je Žnjan mogao biti gotovo pa prašuma', dodao je Krstulović Opara.

Žnjan, najveća kupališna zona na istočnoj strani Jadrana, nakon uklanjanja tridesetak bespravnih kafića i klubova danas je djelomično uređena: raspisan je natječaj i otvoreno je osam ugostiteljskih objekata s malenim modulima, koje je po zakonu jedino moguće postaviti u ovoj situaciji.

Proveden je veći dio infrastrukture, ucrtani obrisi budućih šetnica, parkiralište odmaknuto od mora i ograđeno, a postavljeni su zeleni otoci, javni zahodi i ormarići za čuvanje stvari. Privremeno rješenje ima rok trajanja do ljeta 2020. godine, do kada bi se trebao realizirati projekt Arhitektonskog studija Kuzmanić, koji je pobijedio na javnom natječaju za uređenje ovog prostora.