potpredsjednik vlade

Štromar: HNS ima negativan stav o 'Za dom spremni', taj pozdrav je neustavan

01.03.2018 u 15:00

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar (HNS) rekao je u četvrtak da HNS, kao i uvijek, ima negativan stav o pozdravu 'Za dom spremni' i podržava činjenicu koju je utvrdilo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima - da je pozdrav neustavan

Vijeće je u srijedu završilo rad i preporučilo sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali uz iznimku da se pozdrav 'Za dom spremni', koji je suprotan Ustavu, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje.

'Prihvaćam činjenicu, koju je utvrdilo Vijeće, da je taj pozdrav neustavan. HNS je bio, i dalje je, i ostat će takvoga stava', istaknuo je Štromar.

O prijedlogu da se pozdrav koristi u pojedinim situacijama, rekao je kako je to 'tek prijedlog o kojem će se još raspravljati'. 'HNS je istoga stajališta, da takav pozdrav u javnosti nije dobrodošao', kazao je.

  • +10
Predrag Štromar Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Upitan hoće li HNS podržati ministricu gospodarstva i potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, čiji opoziv traže oporbene stranke, rekao je da ministricu podržava premijer Andrej Plenković, a HNS podržava njega.

'To je odluka premijera, a premijer ju podržava. Ona radi veliki posao i premijer će odlučiti o tome. Mi podržavamo premijera i ako on podržava ministricu Dalić, onda je razumljivo što sam rekao', zaključio je Štromar.