IMAMO NOVU KOALICIJU

Štromar Plenkoviću tepao s 'Andrej', a ovaj se porječkao s novinarom

09.06.2017 u 10:01

Bionic
Reading

Koalicija HNS-a i HDZ-a jutros je i službeno potpisana. U Hrvatskom Saboru, prije samog procesa izglasavanja novih ministara, javnosti su se obratili šefovi ovih dviju stranaka, Andrej Plenković i Predrag Štromar. On je ustvrdio da su njih dvojica garancija stabilnosti, do kse Plenković uspio porječkati s novinarom

'Drago mi je da smo danas ovdje kolega Štromar i ja. HDZ i HNS su usuglasile nekoliko ključnih programskih točaka i načela. Potpisalo smo jutros taj dokument kao određenu platformu po kojoj HNS ulazi u Vladu. Mislim da smo dogovorom s našim dosadašnjim partnerima uz podršku HNS-a osigurali normalnu parlamentarnu većinu', kazao je Plenković.

'Zahvaljujem se kolegi Štromaru na suradnji, otvorenosti i na odgovornosti a ta je odgovornost ključna poruka koja je vodila HDZ i HNS da učinimo iskorak kao još jedan dokaz transformativnih poteza i koje pokazuju da se uobičajene europske prakse mogu vidjeti na Hrvatskoj političkoj sceni. Vjerujem da će se nakon današnjeg dana i Vlada i Sabor vratiti u normalne okvire djelovanja', kaže.

Andrej Plenković i Predrag Štromar Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Dok je Plenković ovu suradnju nazvao platformom, Štromar ju je nazvao koalicijom. U zanosu novog prijateljstva, Plenkovića je oslovljavao s Andrej te je izrazio vjeru da će ova Vlada opstati do kraja mandata.'Drago mi ja da danas radimo koaliciju koja će donijeti dobrobit građanima. HNS unosi svoje vrijednosti u Vladu. Pokušat ćemo depolitizirati obrazovanje i ja mislim d aće mo u tome uspjeti. Još uvijek smo u rovovima, razmišljamo. Stabilnost Vlade garantira stabilnost društva.To ćemo, ja sam siguran, Andrej i ja napraviti. Ja sam siguran da ćemo opstati. Vjerujem u dosta ljudi iz ovog HDZ-a', kaže Štromar.

Na novinarsko pitanje misle li da će Vlada u ovom sastavu opstati do kraja mandata, Štromar kaže: 'Siguran sam da ćemo opstati najmanje tri godine i nešto jer vjerujem ovim ljudima iz HDZ-a, vjerujem ministrima'.

Nezaobilazno pitanje bilo je o nekadašnjem HNS-ovom glasanju za opozivom ministra Zdravka Marića s kojim će sad Štromar sjediti u Vladi.

'Da, to je bilo prije, kad Vlada nije bila stabilna. Andrej i ja garancija smo da će ova Vlada biti stabilna. Gospodin Marić je bio na meti svih zbog Agrokora, a vidimo da Agrokor ide u dobrom smjeru. Vidjeli smo to jučer. Ja se nadam da će sve uroditi dobrim jer da nije bilo ovog razgovora, ne bi danas bilo moguće razgovarati s dobavljačima', objasnio je Štromar.

S obzirom da su novinari krenuli sve više obasipati Štromara po njega neugodnim pitanjima, u raspravu se ubacio Plenković koji je s novinarima ušao u debatu.

Pitao ih je vide li nešto neobično u suradnji SDP-a i HSS-a? 'Molio bih da se prestane s komunikacijom o nekakvoj trgovini. Ključni cilj stranaka je da se vodi proces, a ne da a priori budete u oporbi…Mi smo nakon izbora razgovarali s Mostom, okolnosti su se promijenile, ponudili smo suradnju drugim strankama, dogovorili suradnju s HNS-om, osigurali parlamentarnu većinu, ne idemo s time da građanima priuštimo treće izbore u manje od dvije i pol godine. To je najvažnije. Institucije i stranke nisu igračke, s njima treba raditi na obazriv način i tako da postoji respekt prema biračima', pojasnio je.

Kaže da je HDZ mogao opet na parlamentarne izbore, da bi dobili još više mandata ali da bi opet morali s nekim pregovarati.

Plenković se porječkao s novinarom  koji ga je pitao što kao pravnik misli o članku 5. sporazuma koji je HNS potpisao s SDP-om, koji govori da niti jedna stranka neće koalirati s HDZ-om.

Plenković je istaknuo da takav ugovor između stranaka nije iznad propisa i zakona RH koji kažu da su saborski mandati neotuđivi.

'Smatrate li po istoj logici da bi neki zastupnici koji su na listi HDZ-a trebali sada a priori odmah glasati za ono što predloži ta stranka, premijer jer su izabrani na listi HDZ-a?', poručio je Plenković te novinara nazvao odvjetnikom 'jedne stranke koja je potpisala taj sporazum'.

Tijek događaja u Saboru pratite na ovom linku.