TKO JE VIŠE KRIV U HYPO AFERI

Striedinger: Kulterer mi 'uvaljuje'!

23.08.2010 u 13:43

Bionic
Reading

Bivši član Uprave Hypo banke Gunter Striedinger tvrdi da nije istina da je on bio veza s generalom Zagorcem i ljut je na sve medije, jer mu kvare današnje poslove, između ostalog i poslove tvrtke Rubikon koja je gradila vile na zadarskom području

Nakon što je bivši zaposlenik Hypo banke dao anonimni intervju za austrijsku državnu televiziju ORF, nije dugo trebalo da se otkrije o kome je riječ. Christian Rauscher  od 1999. do 2005. bio je šef blagajne Hypo banke te je svjedočio mnogim

sumnjivim radnjama koje su uključivale dvojicu najviše spominjanih u cijeloj aferi, bivšeg predsjednika uprave Wolfganga Kulterera i člana uprave Güntera Striedingera.

Kulterer je prije desetak dana uhićen, a Striedinger je još na slobodi i ne propušta priliku ograditi se od svog bivšeg kolege koji sjedi u istražnom zatvoru, kao i na njega svaliti svu moguću krivnju.

'Na osnovi onoga što mi se u medijima predbacuje, smatram da je mala mogućnost da ću biti uhapšen. Ne osjećam se kao da se nalazim na tankom ledu', izjavio je Striedinger austrijskim medijima, ali je odmah krenuo objašnjavati kako je za sve kriv Kulterer: 'Ono što je on navodno rekao istražiteljima nema uopće smisla. Prvo je 15 godina bio glavni šef banke, koju je zvao svojim djetetom, a sad tvrdi da o ničemu ništa ne zna te da nikada nije bio nigdje prisutan.' Još više je Striedingera pogodilo to što ga je Kulterer u iskazu istražiteljima nakon bankrota Hypo banke povezao s generalom Vladimirom Zagorcem: 'To nije istina, i s takvim čovjekom ne želim više ništa imati. Između Kulterera i mene je sve gotovo.'

Striedinger također optužuje medije za 'potpuno uništenje' njegova imidža u javnosti, što je naštetilo i njegovoj novoj tvrtki Rubicon. 'To što su mi austrijski mediji učinili nevjerojatno je!' lamentira bivši član uprave Hypo banke te dodaje da je zbog loše reputacije izgubio mnoge poslove pa jedva preživljava.

Austrijske medije to ipak ne zaustavlja u kopanju pa aferi Hypo, koja je toliko zapetljana da se istovremeno odvija nekoliko različitih istraga. Primjerice, kao što je Zagorec bio Striedingerov čovjek, novi svjedok u aferi, Christian Rauscher, potvrđuje da je bivši hrvatski premijer 'Ivo Sanader bio Kultererov čovjek'. Svi oni su pak povezani s pokojnim koruškim županom Jörgom Haiderom, nakon čije smrti krajem 2008. austrijsko pravosuđe započinje pravu istragu u aferi Hypo. Dok je moćni Haider bio živ, nitko iz pravosuđa nije bio pretjerano raspoložen za otkrivanje mutnih poslova ove koruške banke, koja je svoj status igrača na svjetskoj financijskoj sceni imala zahvaliti ekspanziji poslovanja na Balkanu. Danas je jasno da mnogi od tih poslova, od Istre do Beograda, nisu bili uvijek legalni, a svjedok Rauscher spominje i torbe novca koje su se iz Hrvatske donosile u dvorac pored Klagenfurta, a onda dalje išle u Lihtenštajn.

Dakle, za sada je jasno to da cijela priča ima veliki broj sumnjivih aktera. Prvi među njima je Haider, koji je sređivao po svojem nahođenju kredite bez pokrića u Hypo banci. Drugi su članovi uprave te banke Kulterer i Striedinger, kojima očito nije bio problem ilegalno i sumnjivo poslovanje, zbog čega prvi već sjedi u istražnom zatvoru, a drugi je najvjerojatnije na putu da mu se tamo pridruži. Treći su hrvatski moćnici poput Zagorca i Sanadera, koji se dovode u vezu s poslovima Hypo banke u Hrvatskoj. Nadalje, u Srbiji se spominje Miroslav Mišković, vlasnik koncerna Delta, kao njihov poslovni partner. I tu je još austrijsko pravosuđe, koje mediji optužuju da je pod utjecajem politike ignoriralo sumnjive rabote u Hypo dok je Haider bio živ i na vlasti. Teško je povjerovati da će na kraju priče svi spomenuti biti nevini.