DESETORO POGINULIH

Stravičan sudar vlakova u Njemačkoj

30.01.2011 u 07:38

Bionic
Reading

Deset je osoba poginulo u sudaru putničkog i teretnog vlaka u subotu navečer na istoku Njemačke, a četrdesetak je ozlijeđenih od kojih najmanje deset teško, novi su podaci o željezničkoj nesreći koje je iznijela policija iz Magdeburga

Sudarili su se putnički pokrajinski vlak HarzElbeExpress i teretni vlak blizu grada Oschersleben u području Magdeburga nakon 22.30.

Prema vatrogasnim i policijskim izvorima teško je ozlijeđeno između deset i dvadeset osoba, a dvadesetak lakše. Svih četrdesetak ozlijeđenih prebačeni su u bolnice, rekao je policijski glasnogovornik.

Vlak je izletio s tračnica i pao bočno, a vatrogasci su opovrgnuli prve policijske informacije da je izbio požar nakon sudara.

Više od 150 vatrogasaca, policajaca i spasilaca raspoređeno je na mjestu nesreće.

'Uzroci nesreće još su nepoznati', rekao je Joerg Puchmueller, glasnogovornik za regiju Sjeveroistok grupe Veolia, koja upravlja linijom HEX.

I teretni vlak pripada privatnom poduzeću.

AFP podsjeća da je u Njemačkoj zadnjih godina bilo nekoliko željezničkih nesreća s ljudskim gubitcima. Na testnoj pruzi u Lathenu na sjeverozapadu su 2006. poginule 23 osobe, a ozlijeđeno deset u sudaru eksperimentalnog vlaka Transrapid s inspekcijskim vozilom. U frontalnom sudaru dvaju pokrajinskih vlakova kod Schrozberga 2003., bilo je šest mrtvih i 25 ranjenih.

U kolovozu 2010. je 15 osoba bilo ozlijeđeno pri sudaru vlaka ICE između Frankfurta i Pariza s kamionom za odvoz smeća blizu Lambrechta na jugozapadu Njemačke.