APEL STUDENATA

'Strava i užas na na Ekonomskom fakultetu u Splitu'

08.09.2012 u 14:57

Bionic
Reading

'EFST nije otvorio petu godinu stručnog studija i ne možemo doseći drugu razinu visokog obrazovanja (300 ECTS bodova). Diplome nam ništa ne vrijede, prevareni smo! Ministarstvo je sve znalo, a nije reagiralo!' stoji u apelu studenata splitskog Ekonomskog fakulteta koji su odaslali na adresu javnih medija, Ministarstva obrazovanja, ali i predsjednika Ive Josipovića. Parafrazirajući slavni film o djecoubojici Freddyju Krugeru, apel su naslovili:'Strava i užas na na Ekonomskom fakultetu u Splitu, gdje su ministar, predsjednik?'

Naime, dekan EFST-a, prof. dr. sc. Željko Garača, na stranicama fakulteta je najavio da je Fakultetsko vijeće donijelo odluku da se u 2012/2013. akademskoj godini ne upisuje nova generacija studenata na Specijalističkom diplomskom stručnom studiju Menadžment. Opravdanje zabrane upisa obrazložio je premašivanjem omjera studenata u odnosu na nastavnike od 1:30 do kojeg je došlo na EFST-u, te odlukom MZOS-a o zabrani zapošljavanja novih profesora. Također, u svoju, i obranu Fakulteta iznio je i tzv. 'akcijski plan' kojim su na splitskom ekonomskom fakultetu željeli čak vlastitim sredstvima, koja dobivaju od studentskih participacija, uposliti dodatan broj nastavnika ne bi li postigli propisani omjer.

Ni to, međutim, nije 'upalilo' jer je odlukom Senata Sveučilišta u srpnju ove godine usvojen novi model studentskih participacija školarine, prema kojem Fakultet ostaje bez 1,2 milijuna kuna vlastitih prihoda te nije bilo druge nego udovoljiti zahtjevu ministra. Rečeni se omjer, stoji u pismu dekana Garače upućenom splitskim studentima, drugačije ne može postići nego prepolovljenjem broja studenata i zabranom upisa nove generacije studenata 2012/2013.

Ocjenom Fakultetskog vijeća, zabrana je prvo pogodila Specijalistički studij Menadžmenta, a Garača u pismu nadalje objašnjava kako će cijeli taj, prvenstveno prema studentima neugodan i nepošten, proces koji je otpočeo izazvati takav negativni 'domino efekt' koji će, u konačnici, kako smanjivanjem broja upisanih i Fakultet bude ostajao bez sve više i više sredstava, dovesti do toga da će najvjerovatanije posao početi gubiti mladi kolege asistenti i znanstveni novaci koji su sudjelovali u provođenju nastave. Naravno, time će se za početak srozati kvaliteta nastave, a na kraju, vrlo moguće dovesti u pitanje i funkcioniranje Fakulteta kao takvog, zaključak je koji se može iščitati iz pisma dekana Garače.

Dekan Garača pozvao se još i na postupak Agencije za visoko obrazovanje (AZVO), koja je tijekom 2011. godine objavila postupak reakreditacije EFST-a i njegovih studijskih programa. Na temelju toga, Reakreditacijski savjet, iako je splitski Ekonomski fakultet od tog istog savjeta dobio najviše ocjene od svih ekonomskih fakulteta u državi, predložio je zabranu upisa studenata na sve studijske programe EFST-a na rok od tri godine.

Sve to skupa, opravdanja i objašnjenja, nikakva su utjeha za studente kojima na ovaj način propada do sada uloženo vrijeme u vlastito obrazovanje, a naravno i novac utrošen za njega. Uz splitske, na nastalu situaciju reagirali su i osječki, kao i riječki studenti ekonomskog fakulteta, a kao i njihove splitske kolege, također situaciju na svom fakultetu, posebice višim godinama, vide kao potpuni kaos i nevjericu.

Nakon apela odaslanih na spomenute adrese, studentima iz svih triju gradova preostaje samo čekati i nadati se nekakvoj reakciji od strane odgovornih za cijelu zbrku. Budućnost ovih mladih ljudi ovisi o toj reakciji, pa je Ministarstvo obrazovanja ovime stavljeno na pravi test svoje efikasnosti i osjetljivosti na potrebe upravo onih o kojima im se osnovna dužnost i brinuti.