MJERE U AMERIČKOM PRITVORU

Strauss-Kahna nadziru zbog opasnosti od samoubojstva

18.05.2011 u 08:32

Bionic
Reading

Čelništvo Međunarodnog monetarnog fonda planira kontaktirati zatočenog glavnog direktora Dominiquea Strauss-Kahna kako bi čulo njegovo stajalište o tome namjerava li nastaviti obavljati svoju dužnost u MMF-u, doznaje se u utorak od dvaju izvora iz izvršnog tijela MMF-a.

Dvadesetčetveročlani Upravni odbor MMF-a ima ovlasti maknuti Strauss-Kahna s mjesta čelnika te financijske organizacije. Jedan od izvora na koje se poziva agencija Reuters naveo je kako smatra da bi bilo bolje da Strauss Kahn sam ponudi ostavku na dužnost, dok je drugi rekao kako to mišljenje ne dijeli cijeli upravni odbor. Izvori su pristali govoriti pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljive prirode predmeta o kojem je riječ.

Istodobno MMF je u utorak poslijepodne službeno u priopćenju objavio kako nije imao ‘nikakav kontakt’ sa svojim čelnikom otkako je on u subotu uhićen zbog afere vezane uz seksualni napad i pokušaj silovanja. ‘Nismo imali nikakav kontakt s glavnim direktorom otkako je uhićen u New Yorku’, kaže se u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik William Murray, u kojem se dodaje kako će očigledno biti važno to napraviti ‘u odgovarajućem trenutku’. Murray nije naveo je li Fond zatražio razgovor sa svojim čelnikom ili njegovim odvjetnicima.

Strauss-Kahn pritvoren je zbog optužbi za seksualni napad, pokušaj silovanja i protuzakonito zatočenje 32-godišnje sobarice u hotelu Sofitelu na Times Squareu u subotu poslijepodne. Pošto ga je mlada žena prijavila policiji, vrlo brzo je napustio hotel i požurio prema zračnoj luci no deset minuta prije polijetanja, iz zrakoplova Air Francea na liniji za Pariz, izvela ga je i privela policija te ga odmah ispitala u policijskoj postaji na Manhattanu.

U ponedjeljak je sutkinja newyorškog kaznenog suda Melissa Jackson odbila prijedlog obrane da Strauss-Kahna oslobodi uz jamčevinu od milijun dolara, te ga vratila natrag u pritvor gdje će ostati najmanje do kraja tjedna. U ponedjeljak popodne Strauss-Kahn je premješten u zatvor na otoku Rikers u New Yorku. Navodno je, kako javlja Reuters pozivajući se na anonimni izvor blizak istrazi, tamo stavljen pod pojačan nadzor zbog mogućnosti samoubojstva iako nema nikakvih naznaka s tim u vezi nego se radi o mjeri predostrožnosti koja se sastoji u češćem obilaženju njegove zatvorske ćelije.

U međuvremenu je MMF objavio da može funkcionirati bez Strauss-Kahna te da je vodstvo privremeno preuzeo njegov prvi pomoćnik John Lipsky kako je i predviđeno statutom organizacije.

Istodobno raste pritisak na Strauss-Kahna da napusti čelno mjesto ove institucije zbog štete koju afera u kojoj se našao može načiniti, a dvojica europskih ministara financija već su izrazila sumnju oko održivosti nastavka obavljanja te dužnosti. Neke zemlje članice MMF-a žele da se čim prije donese rezolucija vezana uz budućnost Strass-Kahna kao čelnika MMF-a, dok drugi upozoravaju protiv toga da ga se prerano osudi. Strauss-Kahn trebao bi se u petak ponovo pojaviti pred sudom.