S OBJE STRANE ATLANTIKA

Strauss-Kahn razapet u seks skandalima

28.03.2012 u 20:37

Bionic
Reading

Sudski slučaj ili, točnije rečeno, slučajevi Dominiquea Strauss-Kahna ne razočaravaju, barem u pogledu zadovoljavanja medijskih apetita. Naime, nakon saslušanja u ponedjeljak oko njegove uloge u aferi elitne prostitucije 'Carlton iz Lillea', Dominique Strauss-Kahn nastoji, preko svojih odvjetnika, dva dana poslije u New Yorku obustaviti građansku parnicu koju pokreće sobarica Nafissatou Diallo iz hotela Sofitel

Slučaj paralelnih procesa i istraga s obje strane Atlantika zasigurno čini od planetarno popularnog bivšeg direktora MMF-a jedan od kurioziteta međunarodnog pravosuđa.

Ako se krene redom, početkom tjedna, nakon osmosatnog saslušanja suci su zaključili da se će se optužnica protiv DSK proširiti sa 'suučesništva u navođenju na prostituciju' na 'teško svodništvo u organiziranoj skupini'. Naime, u opsežnoj aferi koja obuhvaća nekoliko visokoprofilnih poduzetnika sa sjevera Francuske, policijskog načelnika i direktora hotela, ime Strauss-Kahna se u početku spominjalo kao tek jednog, iako medijski najisturenijeg, sudionika libertinskih večeri koje se u organizirale u hotelu Carlton u Lilleu, hotelu Murano u Parizu, hotelu W u Washigtonu te u privatnim rezidencijama.

Interes istražitelja uglavnom je bio usmjeren na razotkrivanje lanca prostitucije i samog financiranja zabava. Od samog početka, DSK je negirao da je dolazilo do ikakve razmjene novca na tim zabavama za odrasle, no suci očito nisu bili uvjereni. Prema transkriptima saslušanja koji su izašli u javnost, može se primijetiti nekoliko stvari, kao što je minuciozna pažnja pri organiziranju dotičnih zabava te redovita uporaba ne pretjerano laskavih epiteta za ženske sudionice, no nema još jasnih dokaza o direktnoj DSK-ovoj vezi s prostitucijom.

Odlukom suda, morao je platiti 100.000 eura jamčevine za ostanak na slobodi te pristati na neuspostavljanje kontakta s ijednim od optuženika i da neće komunicirati s medijima o sadržaju afere.

Neizostavno, u javnost su odmah nakon njegovog maratonskog saslušanja počela izlaziti i prva svjedočanstva tzv. 'eskort-djevojaka' koje tvrde da se radilo o čisto 'čistoj seksualnoj konzumaciji', počesto i 'nasilnoj'.

Dakle, uz aferu Carlton iz Lillea koja je za posrnulog moćnika i nesuđenog predsjedničkog kandidata otišla vjerojatno najmanje poželjnim smjerom, pred DSK-om je još jedan izazov, da spriječi građansku tužbu Nafissatou Diallo, nakon što je optužnica njujorškog javnog tužitelja odbačena zbog nevjerodostojnosti jedine svjedokinje. Njegovi odvjetnici se pozivaju na imunitet koji je DSK uživao kao direktor MMF-a.