'GUCCI HELLE'

Strastvena ljubiteljica mode na čelu Danske

17.09.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Nakon deset godina u oporbi, danska lijeva koalicija odnijela je u četvrtak tijesnu pobjedu na parlamentarnim izborima. Buduća danska premijerka je Helle Thorning-Schmidt; žena, majka, politologinja i strastvena ljubiteljica mode s formulom za novi uspjeh Danske. To je prvi put da Danska ima ženu na čelu države. 'Od danas mi pišemo povijest!' ponosno je povikala Thorning-Schmidt u svom pobjedničkom govoru

Čelnica socijaldemokrata Helle Thorning-Schmidt odnijela je vrlo tijesnu pobjedu na parlamentarnim izborima u Danskoj. Platforma njezine kampanje bila je povećanje poreza i javne potrošnje, ali i plan prema kojemu će svaki zaposlenik dnevno raditi 12 minuta dulje. Tjedno produljenje radnog vremena za jedan sat pridonijet će poticaju ekonomskog rasta. Također je obećala da će promijeniti i imigracijske zakone koje je predložio mlađi partner aktualne koalicije, a koji su među najrestriktivnijima u Europi.

'Uspjeli smo, od danas mi pišemo povijest!' ushićeno je povikala Thorning-Schmidt u svom pobjedničkom govoru. Nakon što je plavi blok bio na vlasti jedno cijelo desetljeće, ključevi ureda premijera predani su u ruke žene koja dolazi iz lijeve koalicije.

Liberalno-konzervativni savez predvođen Larsom Lokkeom Rasmussenom bio je na čelu Danske u vrijeme najgore ekonomske krize koja je zahvatila ovu zemlju od Drugog svjetskog rata.

Thorning-Schmidt optužila je Rasmussena da ne potiče rast, a da dopušta sve veći deficit, premda je on uvjeren u suprotno.

Thorning-Schmidt rođena je 1966. u Rødovreu. Odrasla je u predgrađu Kopenhagena u obitelji konzervativaca. Diplomirala je politologiju, a magistrirala je javne politike i administraciju na elitnom fakultetu u Brugesu u Belgiji. Uz danski jezik, tečno govori i engleski i francuski.

Od 1994. do 1197. bila je izaslanica u Europskom parlamentu.

Od 2005. na čelu je Socijaldemokratske stranke, s kojom je tijesno izgubila na parlamentarnim izborima 2007. Međutim, taj poraz nije doveo u pitanje njezinu poziciju u stranci, koju je jučer dovela na vlast.

Ova 44-godišnjakinja, koju prati glas snažne i odlučne žene, ima istančan ukus za modu pa je zbog toga dobila nadimak 'Gucci Helle'.

Helle Thorning-Schmidt udana je za sina bivšeg britanskog vođu Laburističke stranke Neila Kinnocka s kojim ima dvoje djece.