NETRANSPARENTNO POSLOVANJE

Stranke skrivaju donatore, ali sankcija nema

28.05.2009 u 11:37

Bionic
Reading

Gotovo sve političke stranke i kandidati, izuzev HNS-a, Međimurskog demokratskog saveza i nezavisnih kandidata Josipa Kregara i Tatjane Holjevac, nisu objavili prijevremene financijske izvještaje na izborima, ali za takvo ponašanje neće biti kažnjeni jer zakon nije predvidio nikakve sankcije, kazano je konferenciji za novinare koju su zajednički organizirali GONG i Transparency International Hrvatska

'Očekivalo se da će Zakon o financiranju stranaka, koji je na snagu stupio početkom 2008. donijeti određene pomake u transparentnosti objavljivanja podataka o financiranju stranaka, kao i informiranju birača, ali to se nažalost nije dogodilo. Još uvijek nema mogućnosti utvrđivanja tko su donatori, a javnost ne može doći ni do izvještaja koje su stranke dostavile GIP-ovima. Ispada da se i ovaj Zakon donio forme radi i da bi se zadovoljila Europska unija. Ne postoji stvarna politička volja da se stvari riješe', kazao je Zorislav Antun Petrović, predsjednik TIH-a.

Petrović je podsjetio da su kandidati i stranke bili pozvani da do 30. travnja dostave prijevremena izvješća o troškovima kampanje, a da do 17. svibnja objave imena donatora. To je, prema njihovim saznanjima, učinilo samo četvero gore navedenih sudionika izbora.

'GONG je od Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) iz Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka zatražio da im se dostave prijevremena izvješća o financiranju izbornih kampanja i jedino smo iz Osijeka dobili odgovor. Ostali GIP-ovi su nam rekli da nam prema Zakonu nisu dužni dostaviti takve podatke. Potom smo zatražili od Državnog izbornog povjerenstva da se očituje po tom pitanju i oni su nam odgovorili da 'ne postoji zakonska zapreka da se izvješća u navedenom roku ne objave, kao i da se na pisani zahtjev zainteresiranim stranama dostavi odgovor', naglasila je Sandra Pernar, izvršna direktorica GONG-a.

Prema podacima koje je GONG dobio od osječkog GIP-a, HDSSB je na kampanju potrošio 535 tisuća kuna, od čega na donacije u novcu otpada 413.730 kuna, ali se iz dopisa ne može zaključiti tko je donator. Slična situacije je i u slučaju HSP-ova kandidata Ante Đapića, koji je na kampanju potrošio 425 tisuća kuna, od čega je 25 tisuća primio od fizičkih osoba, odnosno članova HSP, a 400 tisuća od matične stranke.

Gradonačelnički kandidat HSLS-a, HSS-a i SDP-a, Josip Vrbošić je na kampanju potrošio 171.255 kuna.